blog

Nacht van de pleerol

infra Premium

Nacht van de pleerol

Het kleinste nieuws is vaak het meest spraakmakend. Neem nu het bericht dat woensdag vrijwel alle kranten haalde, treinmachinisten moeten toestemming krijgen om kleine wisselstoringen te verhelpen. Dat spaart veel geld en vertraging want zoals het nu is geregeld moet voor ieder wissewasje een monteur opdraven.

Pier Eringa, directeur van ProRail, gaf een tot de verbeelding sprekend voorbeeld. Stel nu, merkte hij op, dat een kwajongen een wc-papierrolletje tussen de wissel stopt, dan werkt deze niet langer. “Dan moet de machinist bellen en wachten tot de aannemer een monteur stuurt die het rolletje weghaalt.”

Die opmerking maakte in politiek Den Haag de tongen los. Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) noemde het ‘bizar’ dat voor het verwijderen van een pleerol een mannetje moet worden opgetrommeld dat vervolgens met de auto naar de plaats delict rijdt om het onheil ongedaan te maken. SP-er Eric Smaling besprong zijn stokpaard en constateerde dat dergelijke narigheid uitsluitend te wijten is aan de scheiding tussen NS en Prorail. “Waanzin”, scandeerde hij. En CDA-Kamerlid Martijn van Helvert ging zich zelfs te buiten aan een oneliner. Hij vergeleek Eringa met de jongensboekenheld Zorro: “Zoek Onnodige Regels en Ruim ze Op.”

Hoe aardig ook, de reacties uit politiek Den Haag verbleken bij die van het publiek op internet, in het bijzonder die op Nu.nl. Zo verwacht bijvoorbeeld ‘Bokita’ dat Neerlands kwajongens na de ‘tip’ van Eringa overuren gaan draaien met het verramponeren van spoorwissels door er wc-rolletjes in te steken. Een andere reageerder, ‘Lizhaaa’ genaamd, vreest dramatische gevolgen voor het spoorwegpersoneel: “Het is nu wachten op de eerste platgereden machinist.” En dan is er nog iemand die zich ‘begrijptuwatikbedoel?’ noemt. Naar aanleiding van de wc-roldiscussie stelt hij voor alle theaters te sluiten. “Aan die ene op het Binnenhof heeft Nederland genoeg.”

Maar de reactie die mij het meest aanspreekt,  is die van ‘harddoordebocht’. Hij ziet in de wc-rolproblematiek een goede reden om het voltallige kabinet naar huis te sturen. In gedachten zie ik de tekst in toekomstige geschiedenisboekjes al voor me: ‘Nadat in 2013 de Nacht van Duivesteijn obstipeerde, werd in 2015 het kabinet Rutte II doorgespoeld tijdens de Nacht van de pleerol.’ Als dat toch eens gebeurde, dan zou klein nieuws pas echt spraakmakend zijn.   

Reageer op dit artikel