blog

Cobouw50 voor Dummies

infra Premium

Cobouw50 voor Dummies
Suzanne van de Kerk

Het Cobouw50 magazine verschijnt morgen. Interessante kost voor iedereen die in de bouw geïnteresseerd is. Al wordt ‘ie soms niet helemaal goed begrepen. “Hoera, we staan in de Top 50 beste bouwbedrijven van Nederland”, zag ik een bedrijf eens blij uitroepen. Daarom hier Cobouw50 voor Dummies.

Centraal in het magazine staat de lijst met 50 grootste bouwbedrijven van Nederland. De baggeraars, woningbouwers en infra-specialisten zijn gerangschikt op omzet. Al wordt ook bedrijfsresultaat, solvabiliteit en liquiditeit vermeld. De nummer één is het grootste bouwbedrijf van Nederland. Of eigenlijk: De grootste aannemer waarvan het hoofdkantoor in Nederland staat. Dat wil niet zeggen dat dit bedrijf ook de grootste aannemer op de Nederlandse markt is. De afgelopen jaren haalde de nummer twee bijvoorbeeld meer omzet uit Nederland dan de koploper.

Je zou het niet verwachten, maar de lijst met grootste bouwers – we doen het nu voor de achtste keer –  is ieder jaar anders. Heddes, Midreth, Ooms, MNO Vervat, De Combi, VBK, Rasenberg, Koop, Goldewijk en Deurwaarder verloren hun notering. Ze fuseerden, gingen failliet of werden overgenomen. Hun plaats werd overgenomen door andere bedrijven. Opvallend: In de top 10 is weinig veranderd. Sommige bedrijven ruilden van plaats, maar de namen zijn hetzelfde gebleven.

Wie slechte cijfers scoort in de Cobouw50-ranglijst loopt een grotere kans binnenkort failliet te gaan?  Nee, zo eenvoudig is het niet. Oké, bedrijven die uiteindelijk failliet gingen stonden er in het jaar voor het faillissement dikwijls niet al te best voor. Al waren zij lang niet de enigen. De Combi Groep rendeerde eind 2012 matigjes. Toch was de nettomarge van het bedrijf (-0,8 procent) beter dan die van BAM (-2,5 procent), VolkerWessels (-2,5), Heijmans (-3,9) en Ballast Nedam (-3,2). Ook qua solvabiliteit en liquiditeit liep De Combi niet helemaal uit de pas. Toch delfde de renovatie- en onderhoudspecialist het onderspit, de bedrijven met slechtere ratio’s niet.

Ja, er zitten heel veel toppertjes tussen. Je kunt als Cobouw50-bouwer echter niet zeggen dat je één van de vijftig beste bouwers van Nederland bent. Nergens in de lijst staat namelijk iets over bouwkwaliteit. Niet erg, daar is de lijst ook niet voor bedoeld, maar zeg dan niet dat u de aller allerbeste bent (ze bestaan, echt waar). Datzelfde geldt in mindere mate voor solvabiliteit. Goed, u bent misschien één van de meest solvabele grote bouwers op de lijst, maar dat maakt u niet meteen de aannemer met de meest geruststellende verhouding tussen het vreemd vermogen en het eigen vermogen van heel Nederland. Er zijn namelijk nog vele andere toppertjes, maar die zijn net iets minder groot. Wat hebben de bedrijven op de lijst dan wel gemeen? Ze zijn groot.

Het Cobouw50 magazine verschijnt morgen. Vanavond wordt tijdens Bouwpoort in het Haagse perscentrum Nieuwspoort de winnaar van de Cobouw Award bekend. Dan zal ook de ranglijst van de vijftig grootste bouwondernemingen van ons land worden onthuld.

Reageer op dit artikel