artikel

Minister Kamp: ‘Het tempo in de bouw moet omhoog’

infra 1232

Minister Kamp: ‘Het tempo in de bouw moet omhoog’
René van den Burg

“Lang draaide het in de bouw om optimalisatie van het eigen bedrijf, maar nu moet de sector de omslag maken om bij te dragen aan het gezamenlijk resultaat. De ambities zijn hoog. Het tempo moet omhoog.”  Minister Henk Kamp nam de Bouwagenda in ontvangst. Cobouw interviewde hem over de kansen, de keten en de bouwfraude.

Samen met zijn collega’s Schultz en Blok gaf hij eind november oud VNO-topman Bernard Wientjes de opdracht om de prioriteiten voor de bouw op een rij te zetten.  

Waarom deze opdracht?

“We beseften in november dat onze taak er bijna op zit en een nieuw kabinet nieuwe prioriteiten gaat stellen. Er liggen grote opgaves te wachten waarbij de bouw een belangrijke rol kan spelen, maar dat moet anders dan tot nog toe. Dat begint met een visie. Het is de sector nu gelukt om gezamenlijk prioriteiten te stellen en die ambities verdienen het om in hoofdlijnen te worden overgenomen in het regeerakkoord.”

Wat is er mis in de sector?

“De bouw is van oudsher gefragmenteerd. De sector heeft zijn lesje geleerd van de bouwfraude en de verhoudingen zijn inmiddels wel genormaliseerd, maar het tempo blijft achter. Niet alles is slecht: onze infrastructuur staat wereldwijd in de top 5 en de haveninfrastructuur scoort zelfs nog hoger. Dat is geen signaal om achterover te leunen, want de productiviteit in de sector is blijven steken.”

Wat moet veranderen?

“De bouw moet echt gaan samenwerken, met elkaar, met toeleveranciers, met kennisinstellingen. Wat andere sectoren lukt om gezamenlijk grote stappen te maken en echt te vernieuwen, zou de bouw ook moeten stimuleren om uit te blinken. De ambitie is om de productiviteit te verhogen met 30 procent en daar profiteer je ook met z’n allen van. In essentie draait het om het terugdringen van de CO2-uitstoot en volledig circulair werken. Dat klinkt abstract, maar is een enorme omslag in de keten en op de bouwplaats met andere processen, andere producten en ander materieel.”

Is de Bouwagenda realistisch?

De doelstelling om twee keer 100.000 woningen per jaar te realiseren is hoog. Er moet heel veel gebeuren om elk jaar zowel 100.000 bestaande huizen aan te pakken, als 100.000 nieuwe energieneutrale woningen te bouwen. Dat zijn enorme aantallen als je weet dat afgelopen jaren het aantal nieuwbouwwoningen rond de 50.000 per jaar schommelt. We kunnen de hoogte in en meer verdichten, maar dat zijn grote ambities.”

Reageer op dit artikel