artikel

Anders zijn 
is oké, ook 
in de bouw

infra Premium 733

Anders zijn 
is oké, ook 
in de bouw

Voor het eerst vaart er zaterdag een ‘techniekboot’ mee tijdens de Canal Parade van de Amsterdam Gay Pride. Op initiatief van Arcadis haakten ook BAM, Rijkswaterstaat, Schiphol en Shell aan. “Een paar jaar geleden onbespreekbaar.”

foto: ANP. Een van de deelnemende boten aan de Canal Parade in 2015.Het is niet altijd gemakkelijk: als homo je werk doen in de machocultuur van de bouw. Wie eenmaal uit de kast is, ervaart weinig problemen. Maar er bestaat ook nog steeds een schemerwereld van misplaatste grappen, pesterijen en een zwijgcultuur.

Zo'n 7 procent van de Nederlanders is 'anders'.

Precieze cijfers over de bouw zijn er niet, maar gemiddeld is 7 procent van de Nederlanders ‘anders’. Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de bouw een uitzondering is. Hooguit is het percentage iets lager door de mannencultuur.

“Het draait erom dat je jezelf kunt zijn op je werkplek”, stelt Nona Koch van Shell. “Bewust of onbewust denken we vaak in hokjes en dwingen LHBT (Lesbiennes, Homo’s, Biseksuelen of Transgenders) te reageren. Je denkt misschien niet na bij een opmerking als ‘hoe was je weekend’, maar veel LHBT zijn deskundig in het neutraal antwoorden om zo het onderwerp te vermijden dat zij een partner van gelijke sekse hebben. Wie constant op zijn woorden let, functioneert al niet meer optimaal. Een goede werkgever is daar alert op en stimuleert een veilige werkomgeving en respectvolle omgangsnormen.”Wie: Ronald van Veen
Wat: Gay, samenwonend
Waar: Arcadis, adviseur mobiliteit

Ronald van Veen“Tijdens mijn sollicitatiegesprek twee jaar geleden kwam mijn geaardheid direct al ter sprake. Mijn veertig directe collega’s weten het ook en het is nog nooit een issue geweest. Sterker nog diversiteit – kan ook oud-jong of andere afkomst zijn – binnen een projectteam leidt vaak tot extra creativiteit en dat wordt juist gewaardeerd. Externe contacten zijn vaak zo zakelijk, dat het niet eens aan de orde komt, maar ik verzwijg het niet. Sommige mensen zijn nieuwsgierig, anderen vragen er niet naar: dat is allemaal oké. Je krijgt af en toe een opmerking, maar die zijn zonder uitzondering als grapje bedoeld.Uit de kast in een ‘vreemde’ omgeving

Bram Masseur, Niels Scholten en Leon Hombergen knikken zonder uitzondering dat ze het fenomeen herkennen en deels ook jarenlang hebben volgehouden. Voordat ze uit de kast kwamen en in een ‘vreemde’ omgeving is het de norm om het onderwerp te vermijden door neutraal te antwoorden op persoonlijke vragen. “Je zegt zoiets niet direct. Hetero is de norm en als je in eerste instantie zwijgt, raak je daarna snel verstrikt in een web van leugentjes om bestwil en wordt de drempel om uit de kast te komen steeds groter. Vooral toen ik vrijgezel was, vond ik dat wel lastig”, speelt Bram Masseur van Arcadis open kaart.

“Gaat je vriendin in het wit?, was de veelgestelde vraag toen ik bijna ging trouwen. Een deel weet niet te reageren als ik zeg dat mijn partner een man is”, geeft Niels Scholten van BAM als voorbeeld.Wie: Armando Anthonio
Wat: Gay, getrouwd
Waar: Rijkswaterstaat Zuid-Nederland / Zee & Delta, auditor

Armando Anthonio “Je krijgt wel eens een grapje te horen, maar die maak ik zelf ook. Wie zelf normaal doet, krijgt ook normale reacties. Ik ervaar ‘gay zijn’ nooit als belemmering bij mijn werk, ook niet bij ge sprekken met aannemers en dat gebeurt regelmatig als auditor. Niet dat ik bewust mijn geaardheid ter sprake breng, maar ik doe er ook niet geheimzinnig over. Onder mijn mail-handtekening staat subtiel een verwijzing naar het Regenboognetwerk van Rijkswaterstaat, daar zijn zo’n 125 mensen bij aangesloten. Bij mijn trouwerij in 2004 hebben zo’n twintig collega’s dat meegevierd.”Bouw niet erg homovriendelijk

“Bouw en techniek staan er niet om bekend erg homovriendelijk te zijn. We denken vaak in rolmodellen en hebben bij een projectmanager direct een man, met Volvo, twee kids en hockey voor ogen. De praktijk is gelukkig steeds vaker afwijkend en dat is precies het doel van onze tot ‘Building Diversity’-gedoopte boot”, vult Leon Hombergen van Rijkswaterstaat aan.

Visual Building Diversity-boot Gaypride

Veel moeite om hun werkgevers te overtuigen om mee te varen, hebben ze niet ondervonden. Toch is Scholten ervan overtuigd dat het onderwerp bij BAM een paar jaar geleden nog onbespreekbaar was geweest. “Diversiteit was erg gericht op verhouding man/vrouw, maar nu is er duidelijk meer aandacht voor diversiteit in veel bredere zin. We kregen heel veel positieve reacties op onze oproep om mee te varen en hadden de hele boot wel kunnen vullen met mensen van BAM.”Wie: Johan van Beerschoten
Wat: Gay
Waar: BAM Infra Telecom, uitvoerder

Johan van Beerschoten“Ze nemen me zoals ik ben, al 21 jaar. Ik merk eigenlijk niets en iedereen in mijn directe werkomgeving weet het. Op de bouwplaats hang ik mijn geaardheid niet aan de grote klok, maar als iemand iets te vaak over ‘mijn vrouw en kinderen’ begint, zeg ik het wel. In bouwliften en keettoiletten staan wel eens opmerkingen gekalkt die over de schreef gaan, maar niet alleen daarover. Je ziet dat tegenwoordig minder, want steeds vaker zijn die wanden zwart gemaakt. Geintjes zijn zelden ergerlijk en met een klein beetje zelfspot voorkom je veel.” 

De trend is gezet

Alle opvarenden zullen zaterdag met regenbooghelm en oranje hesjes de boot betreden. Koch zal ze vanaf de kant toezwaaien. Allemaal hebben ze zin in het feestje met de bijbehorende afterparty. De trend is gezet.

De hoop is dat een andere bouwer het stokje volgend jaar overneemt en dat de techniekboot als traditie zal groeien.

Reageer op dit artikel