artikel

Ambitie in de Achterhoek

infra

Ambitie in de Achterhoek

De Achterhoek het innovatiehart van de Nederlandse bouw? Silicon Valley van de bouw? Cobouw schreef er een pagina vol over en ook het Cobouw Café in Doetinchem stond in het teken hiervan. Een mooi ambitieus streven van een regio waar zaken als Internet of Things en Big Data nog moeten landen, net als voor een heel groot deel van onze bouwbranche overigens.

Internet of Things verbindt alles en iedereen met personalisatie als uitgangspunt. Banden vertellen hoeveel omwentelingen zijn gemaakt en snelwegen hoeveel auto’s passeren en wanneer onderhoud nodig is.

De Achterhoek wordt standaard door haar bestuurders krimpregio genoemd, mede door de vergrijzing en het vertrek van de jeugd. De Achterhoek kent ruimte voor iedereen en heeft mooie natuur grenzend aan de poort naar de rest van Europa, Duitsland. In deze regio wint de maakindustrie het van de dienstverlening. Dit zijn de feiten. Waarom wil de Achterhoek dan het Silicon Valley van de bouw worden?

Word beter in wat je al bent en maak optimaal gebruik van wat er is. Geef de maakindustrie de ruimte en de mogelijkheden om te innoveren en te digitaliseren, om nog beter te worden. Praat niet over wat je wil zijn, maar word beter waar je al goed in bent: iets maken. Met optimalisatie door gebruik van de technologie, inzet van opleidingen en zonder weerstand tegen de toekomst. Groei van de maakindustrie zorgt voor verdere economische impulsen, ook in de bouw.

Hoe behoud je jeugd voor de Achterhoek? In ieder geval de term krimpregio elimineren en uitdagingen en faciliteiten bieden. Dus geen Cobouw Café, maar een Maak (Beter) Achterhoek Café. Wees realistisch, blijf bij en laat de jeugd meedenken. Anna van 5 houdt mij regelmatig scherp, zoals onlangs in de auto: “Weet je dat er ook auto’s zijn die je aan doet met een soort sleutel die je ergens instopt?”

Reageer op dit artikel