artikel

“Corruptie is van alle plaatsen en tijden”

infra

“Corruptie is van alle plaatsen en tijden”

Bouwvlaai, tafelen, gezellig samenzijn. Het is typisch Limburgs. Maar dat negatieve beeld van sjoemelgedrag en vriendjespolitiek borrelt bij de gemiddelde Randstedeling ook altijd op. Heeft de provincie, die geteisterd door leegstand en krimp letterlijk het dal probeert uit te komen, daar last van? Drie bestuurders aan het woord. Over Max Verstappen, IBA en de corruptie.

“Trots op tradities en innovatie”
Gerdo van Grootheest, wethouder Maastricht

“Wat typisch Limburgs is? Genieten van het leven. De prachtige omgeving. De internationale ligging én innovatie. Ik vergelijk het weleens met wat ze in Beieren zeggen: Laptop en lederhosen. Daarmee geven ze aan dat ze trots zijn op tradities, maar dat ze tegelijkertijd vernieuwen en innovatief bezig zijn. Of we gastvrij genoeg zijn? Dat zie je nu al. Half Nederland komt naar Limburg.”

Met name de landelijke dagbladen gebruiken altijd grote letters als het plaatsvindt in Limburg

“Ik denk wel dat we last hebben van een bepaald imago. Daar erger ik me ongelofelijk aan. Corruptie en gesjoemel is van alle tijden en van alle plaatsen. Maar met name de landelijke dagbladen gebruiken altijd grote letters als het plaatsvindt in Limburg. Dat is wel heel makkelijk allemaal. Of wij een taak hebben om dat imago te verbeteren? Als er iets gebeurt moet je integriteitmaatregelen nemen. Met zijn allen zitten we daar bovenop. Dat er hier geen aannemer is die in jullie Top 50 van grootste bouwbedrijven van Nederland zit, zegt me niets. We hebben prima aannemers hier. De grootste of kleinste maakt niet uit. Als ze maar goed werk leveren.”

“We willen juist grenzeloos zijn’’
Twan Beurskens, gedeputeerde Economie

We moeten proactief zijn. Daarom werken we nauw samen met Brabant

“Er wordt zo makkelijk negatief gedaan over ons. Als Max Verstappen in de grindbak rijdt is het een Limburger, als hij succes heeft is het ineens een Nederlander. Voor ons is vooral belangrijk dat wij zo internationaal mogelijk gaan en zo innovatief mogelijk worden. Van oudsher vinden Limburgers het leuk om gezellig bij elkaar te komen. Maar als je modern wilt zijn, zul je er ook op uit moeten trekken. Van mijnwerker tot grensverlegger? We moeten proactief zijn. Daarom werken we nauw samen met Brabant. De laatste decennia hebben wij te weinig gewerkt aan het beeld van wat wij allemaal kunnen. De meeste multinationals vestigen zich hier, alleen Amsterdam doet het beter, maar dat haalt het nieuws niet. En in het Noorden van Limburg houden Poolse werknemers onze economie op peil. Dat zegt veel over ons. Kortom. We moeten Limburg minder positioneren als een leuk gebied met grenzen. Onze filosofie is juist dat we grenzeloos willen zijn.”

“Files in de Randstad maken regio interessanter”
Ger Koopmans, gedeputeerde Financiën, Sport en Cultuur

“Of Limburg een facelift moet krijgen? Nee joh. Dat werkt bij de meeste mensen niet. Botox ook niet. Of Limburgers genoeg zelfvertrouwen hebben? Dat denk ik wel. Kijk naar Heerlen. Maastricht heeft het, maar in Heerlen gebeurt het. Ik geef toe. Het kabinetsbesluit uit 1967 om de mijnen te sluiten heeft nog altijd impact op de bevolking. Met één besluit verdwenen er 75.000 banen. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. We moeten wel meer verbindingen maken. Dat doen we bijvoorbeeld met Aken, een groeistad waar 2 miljard euro is geïnvesteerd in de Technische Universiteit. Bij Parkstad is die verbinding ook nodig. Er zijn veel parken, er is weinig verbinding. Met de Buitenring werken we daar hard aan, maar de uitgifte van bedrijventerreinen is nog wel een zorgpunt.”

Om voor de Randstad geld los te krijgen heb je geen politiek nodig

“Voor infrastructurele projecten ga ik letterlijk de grens over. In Brussel hopen we 100 miljoen euro op te kunnen halen voor betere spoorlijnen en wegen. We zitten al op twintig. Ja, ook in Den Haag proberen we geld los te weken. Als regio moet je daar echt voor knokken. Dat was in mijn tijd als Kamerlid al zo. Om voor de Randstad geld los te krijgen heb je geen politiek nodig. Maar nu al word je knettergek in de Randstad van de drukte en sta je uren in de file. Blijf je daar investeren, dan wordt de regio vanzelf interessanter.”

“Hoge verwachtingen hebben we van IBA Parkstad. IBA is een nieuwe samenwerkingsvorm die in Duitsland is bedacht en honderd jaar geleden voor het eerst is toegepast. Het ging van regio naar regio om de tien jaar en beoogt fysieke en psychologische transformaties te realiseren op een veelal duurzame wijze. Met sloop, hergebruik van materialen en nieuwe bouwmethoden. Voor IBA Parkstad hebben we 30 miljoen euro gereserveerd. In 2020 moet dat een tentoonstelling opleveren. Dat kan onze regio een enorme boost geven.”

Cobouw Café

Dit artikel is een opmaat naar het Cobouw Café Limburg dat op 18 november plaatsvindt in Maastricht. Het Cobouw Café is een live talkshow in de kroeg met muziek, levendige discussies en interviews met professionals uit het hele werkveld.

Aan tafel zitten onder andere Michel Huisman, geestelijk vader van het Maankwartier; Jamaick Ruyters, de nieuwe telg in de directie van de Jac Ruytersgroep en oud-voetballer en vastgoedman Willy van de Kerkhof. De deuren van Grand Café Maastricht gaan om 18.30 open. Aanmelden kan via t.v.belzen@cobouw.nl

Reageer op dit artikel