artikel

Duurzame tunnel geen luchtkasteel

infra

Duurzame tunnel geen luchtkasteel

Vijftien organisaties uit overheid, wetenschap en bedrijfsleven slaan de handen ineen om het verduurzamen van bestaande tunnels te bevorderen. Met nieuwe innovatieve concepten verwachten ze grote CO2-besparingen te kunnen boeken.

Op initiatief van de stichting Kien gaan de vijftien partijen samenwerken in de zogeheten Innovatietafel Tunnels. Gezamenlijk hopen ze met nieuwe kennis, innovatieve toepassingen en beproefde technieken het energieverbruik in tunnels te verminderen en de mogelijkheden te benutten om in en rondom de tunnels energie op te wekken. Daarbij gaat het niet alleen om grootschalige toepassing van led-verlichting, maar ook om efficiënte ventilatie, drainage- en pompsystemen, signaleringsborden, verkeerssystemen en telecommunicatiesystemen.

Eerder onderzoek van het Centrum Ondergronds Bouwen (COB) en Kien toonde al aan dat dergelijke installaties aanzienlijk energiezuiniger ontwikkeld en ingericht kunnen worden. Kien liet onder meer wetenschappelijk onderzoek uitvoeren naar de nul-energietunnel, dat op zijn beurt de basis vormde voor het ambitiedocument de duurzame tunnel van het COB.

Daarbij ging het vooral om nieuw te bouwen tunnels. De innovatietafel wil het werkterrein nadrukkelijk verbreden naar bestaande tunnels. Dat lukt volgens de initiatiefnemers alleen als er niet op de automatische piloot wordt teruggegrepen naar bewezen technieken, maar nieuwe technologie een kans krijgt. In 2011 sloot installateurskoepel Uneto VNI al samen met Rijkswaterstaat, Bouwend Nederland en NLIngenieurs het zogenoemde tunnelconvenant. Dit had tot doel meer aandacht te krijgen voor veiligheid in tunnels vanaf de ontwerpfase. De nu getekende intentieverklaring over energiezuinige en schone tunnels is volgens Uneto-VNI een logisch vervolg daarop.

De installatiekoepel is volgens een woordvoerder verheugd dat de installatiebedrijven in staat zijn al in het ontwerpstadium, mee te denken. De rol van de branche wordt daarmee meer initiërend. De vroege inbreng van praktijkkennis en expertise zal naar verwachting leiden tot een duurzamer en toekomstvaster eindresultaat. De lancering van de innovatietafel vond plaats op de vakbeurs Elektrotechniek 2015. Deelnemers zijn naast stichting Kien, Uneto-VNI en COB, Rijkswaterstaat, AGMI, Bouwend Nederland, Cofely, Croon, Fedet, Heijmans, Imtech Traffic & Infra, Isolectra, Philips, de TU Eindhoven en Vialis.

Reageer op dit artikel