artikel

Blog: Garantie op beton hsl verstreken?

infra Premium

Blog: Garantie op beton hsl verstreken?

De garantietermijn op de betonrot van de hsl is verstreken. De ontwerpeis is een betonnen baan te maken die 100 jaar meegaat, maar de garantietermijn voor beton is slechts vijf jaar. Natuurlijk moeten de betrokken bouwers op het matje komen bij staatssecretaris Mansveld, maar ze staat niet erg sterk om de kosten te verhalen. Is dat terecht of is dat raar?

De staatssecretaris gaat nu eerst nog maar eens anderhalf tot twee jaar studeren op de staat van het beton. Genoeg tijd om het ergste politieke gekrakeel weg te sussen en tijd te rekken, althans voor dit nieuwe potentiële hoofdpijndossier. Immers haar politieke loopbaan hangt al aan een zijden draadje door het gedoe rond ProRail. Grappig genoeg komt de hsl-ellende niet ook nog op het bordje van Prorail, ondanks dat het een spoorbaan betreft. Het ministerie vertrouwde de spoorbeheerder toen ook al niet en tuigde zelf een projectorganisatie op. Mogelijk zijn er ook problemen bij de Betuweroute, die uit dezelfde periode stamt, maar dat moet nog blijken.

Je kunt bouwers niet eeuwig verantwoordelijk houden en BAM bracht al verschillende coatings aan, maar nu ziet het er naar uit dat te veel vliegas (van hoogovenslakken) aan het beton is toegevoegd waardoor het beton bovenmatig gevoelig is voor vorst. De vereiste levensduur van 100 jaar gaat bij lange na niet worden gehaald. Is het dan niet toch terecht dat de bouwers de schade op zijn minst herstellen?

Het eerste mega-project in de Nederlandse geschiedenis stamt nog van ver voor de crisis en de bouwers hebben er goed op kunnen verdienen. De risico’s lagen bijna allemaal bij het Rijk en die heeft miljarden extra op tafel moeten leggen om het bouwproject af te ronden. Dat nog altijd geen snelle treinen rijden op de 100 km lange betonnen baan is de bouwers niet te verwijten.

Ingrid Koenen, verslaggever Aanbesteden Cobouw 
Reageren op deze blog? Dat kan via i.koenen@cobouw.nl of via Twitter op @IngridKoenen 

Reageer op dit artikel