artikel

Vertrouwen leidt tot beter resultaat in infra

infra

Vertrouwen leidt tot beter resultaat in infra

Wat zou dat mooi zijn tijdens het werken aan infrastructuurprojecten: vertrouwen in elkaar in plaats van eindeloze controles. Geen ingebakken wantrouwen, maar vertrouwen als drijvende kracht achter elk project. Met een optimaal resultaat als bonus. Kan dat dan? Het antwoord is: ja, als je de mens centraal zet.

Wat je geeft, krijg je ook terug. Wat je ziet, dat geloof je. En wat je gelooft, dat zie je terug. Vaag? Het is heel simpel.

Na een gunning van een opdracht – via een aanbesteding, (onderhandse) gunning of andere selectie – gaan de geselecteerde partijen aan de slag. Het werkt wordt uitbesteed aan de geselecteerde partij(en). Bij traditionele uitbestedingsvormen zie je dat de opdrachtgever een doel voor ogen heeft en zelf de weg er naartoe al heeft uitgestippeld.

Aannemers en partners moeten op de weg blijven en worden daarop gecontroleerd. Er ontstaat een cultuur van controle en voldoen aan de controlemomenten lijkt bijna het belangrijkste aspect van het gehele project. Bijna nog belangrijker dan het einddoel: een goed aangelegd traject of goed onderhouden infrastuctuur. De controlecultuur staat echt resultaat dan in de weg.

Toetsen

Soms zie je een andere insteek. Dan kiest de opdrachtgever voor een uitbesteding op basis van vertrouwen: de opdrachtgever gaat ervan uit dat het afgesproken resultaat, bijvoorbeeld een goed onderhouden infrastructuur, wordt bereikt. Hoe en wanneer de opdrachtnemer dat doet, dat regelt hij zelf maar. Deze manier van uitbesteden bespaart alle partijen veel ergernis, tijd en geld, bijvoorbeeld aan onnodige (detail)controles. De aandacht gaat meer uit naar het toetsen van processen en naar het sturen op basis van onderling vertrouwen, in plaats van gedetailleerde controles of de opdrachtnemers zich wel aan de gemaakte afspraken houden.

Gaat dat werken? Ja dus. Ik zie dat deze manier van werken, van uitgaan van vertrouwen, betere resultaten oplevert. Hoe? Het begint bij vertrouwen dat dit werkt. Heb geduld, ga veel praten en toon voorbeeldgedrag. Voordoen, meedoen, zelf doen in projecten. Er bewust steeds opnieuw voor kiezen is absoluut de moeite waard.

Stap extra

Wat je ziet, geloof je dus. Gaan we ervan uit dat de aannemers niet te vertrouwen zijn? Dan gebeurt dat ook, dan zie je dat ook. Als mensen alleen maar roepen: ‘ik vertrouw het niet, de zweep erover’, dan creëer je hét recept voor falen. Maar als we nou eens gaan omdenken? Juist het positieve benadrukken? Dan zie je ook dat gebeuren. Mensen die opbloeien, die een stap extra willen zetten in het project, die gaan voor het resultaat. Positieve prikkels dus. Zo eenvoudig is het eigenlijk. Complimenten geven, benoemen wat wel goed loopt. Naast wat nog beter kan.

De resultaten van werken op basis van vertrouwen vind ik verbluffend. Er komt beweging in de zaak, aannemers en uitvoerders zetten zich voor de volle honderd procent in. In plaats van energie stoppen in bekvechten en negativiteit ontstaat er ruimte. De mens centraal zetten dus in infrastructuurprojecten: inzetten op relaties, focussen op ontwikkeling. Ik zie dat het werkt. Ik zie ook dat het lastig is. Want trainen op vaardigheden, dat is niet zo moeilijk. Deze manier van werken, met vertrouwen, raakt je kernwaarden: waar sta je voor en waar ga je voor.

Welk probleem los je eigenlijk op? Dat meer projecten falen dan succesvol zijn. Budget- en tijdsoverschrijding, de kranten staan er vol mee. Daarom pleit ik voor veel meer aandacht voor de menskant, bewust sturen op de kwaliteiten die ieder mens heeft. Aan het einde van de dag wil iedereen toch zeker met een goed gevoel naar huis?

Marcel Krikke, oprichter en directeur van adviesbureau PHBM

Reageer op dit artikel