artikel

Octrooi: Filter moet voorkomen dat rioolwaterperspomp vastloopt

infra

Octrooi: Filter moet voorkomen dat rioolwaterperspomp vastloopt

Een grofmazig filter moet vaste materialen tegenhouden die niet in rioolwater horen voor te komen. Octrooi NL2014174 heeft als titel ‘Rioolputsysteem met afvanglichaam’. Uit de beschrijving blijkt dat het gaat om een systeem dat in een pompput moet worden geplaatst tussen het binnenkomende rioolwater en de perspomp die het water doorvoert naar een centrale rioolbuis.

In stedelijke gebieden zijn vaak meer huishoudens en bedrijfjes op dezelfde put aangesloten, in landelijke gebieden gaat het gewoonlijk om een enkele aansluiting.

Samen met Ben Westen van de gemeente Hellendoorn ontwikkelde Herman Kleizen een filter voor pompputten, dat moet voorkomen dat de pomp vastloopt op materialen die eigenlijk niet in rioolwater horen voor te komen. Denk aan tampons en te hardnekkige vochtige doekjes. Het systeem heeft nog geen officiële naam, maar wordt in de wandelgangen het svf-filter genoemd, waarbij svf staat voor ‘storingsvuilfilter’. Het huidige prototype bestaat uit een grofmazig filter in de vorm van een ovaal mandje met een diepte van ongeveer 30 centimeter. Om te voorkomen dat opgevangen materiaal weer het mandje uitdrijft, wordt ervoor gezorgd dat het maximale waterniveau in de put onder het hoogste punt van het mandje blijft.

Kleizen is operationeel directeur van Dutchap, een bedrijf dat filters en filtratieystemen ontwerpt en produceert. “We proberen met veldtesten te kijken hoe het systeem werkt. We zijn nu ongeveer anderhalf jaar bezig en hebben ons geconcentreerd op een plattelandsituatie, met een enkele aansluiting op een put. Het systeem moet natuurlijk twee dingen doen: al het vaste materiaal dat je niet via een rioolput mag afvoeren, moet hij afvangen, maar menselijke uitwerpselen en toiletpapier natuurlijk niet. We proberen alleen dat zogeheten storingsvuil af te vangen. Dat kun je gewoon in de praktijk testen. We kijken naar geitenharen uit stallen, tampons, vochtige doekjes en dat soort werk. Het is dus vooral een scheidingsprobleem en een van de belangrijke punten is natuurlijk de maaswijdte van het filter. Het praktijkwerk concentreert zich op normale situaties waarin af en toe iets verkeerds door het toilet gaat, om te kijken of dat filter het een half jaar volhoudt. Die periode is afgestemd op het reguliere onderhoud van zo’n pomp, dat ongeveer een keer per half jaar plaatsvindt.”

De uitvinders werken sinds oktober vorig jaar met een ‘definitieve versie’ van hun prototype en zijn daarmee in Hellendoorn bezig om te kijken of het onder diverse omstandigheden voldoet. “We hebben een exemplaar van roestvaststaal dat we van put naar put verplaatsen. Het grootste probleem was eigenlijk het vinden van de goede maaswijdte voor een optimale scheiding. Dat hebben we nu vrij aardig onder de knie en de resultaten zijn veelbelovend,” aldus Kleizen.

Ondertussen komen de vervolgstappen in zicht. Plaats je zo’n filter preventief in elke put en vervang je het zo nodig tijdens een servicebeurt? Of gebruik je het alleen tijdelijk, om te achterhalen wie storingen veroorzaakt? In het eerste geval moet het een goedkope uitvoering zijn – bijvoorbeeld van polypropeen – die na gebruik naar een vuilverbrandingsinstallatie kan. In het tweede geval heb je veel minder mandjes nodig, die tussendoor goed moeten zijn te reinigen. Gemaakt van rvs bijvoorbeeld. Binnenkort komt er met met de gemeente Hellendoorn een nader gesprek over die vervolgstappen.

Octrooinummer: NL2014174

Houder: Dutchap, Hengelo

Uitvinders: H. Kleizen en B. Westen

Reageer op dit artikel