artikel

Botox

infra Premium

Botox

Naar een uitzending over innovatieve rimpelvernietigende injecties voor het gezicht kijk ik met de handen voor de ogen en dan door de vingers glurend. Brrr. Vrouwen en mannen die elk teken van veroudering weg laten spuiten met een chemisch goedje om er jonger uit te zien. Nu ben ik een ‘stoer wijf’, maar kom me niet aan met injectienaalden.

Innovatie op ieder vakgebied houden we echter niet tegen en binnenkort wordt wellicht door de computer bepaald wanneer de eerste rimpel zich aankondigt en hoe deze preventief te elimineren. Er bestaat immers al Watson, de slimme IBM-computer met diepgaande kunstmatige intelligentie die elke quizkandidaat te slim af is en zelfs een arts kan overrulen in een diagnose. Dit cognitieve systeem leert van zichzelf en situaties uit het verleden. Het legt zelf verband en geeft daardoor antwoorden op natuurlijke vragen of problemen. Deze ontwikkeling gaat ons helpen en niet de wereld overnemen, is de verwachting. Wat betekent dit voor onze branche?

Stel we ontwikkelen onze eigen infra-Watson en noemen deze de Fratson. Alle beschikbare informatie van ons wegennet is hierin verwerkt. De functie van de weg, type weggebruiker, laatste onderhoud, type asfalt, verwachte levensduur et cetera. Ook beschikbare budgetten van opdrachtgevers zijn geregistreerd. Fratson houdt daarnaast rekening met demografische ontwikkelingen. Die hebben immers invloed op de vervoersbewegingen. Automatisch rolt er een gecalculeerd alert uit voor een facelift of een kleine injectie van de weg. Direct selecteert Fratson een aantal aannemers op prestaties en bijvoorbeeld gebaseerd op specialiteit en vestigingsplaats, daarnaast op bewezen maatschappelijke en regionale betrokkenheid. De huidige hang naar objectiviteit is vaak nog subjectief, daar doet Fratson niet aan. Het is een waterdicht systeem met feitelijke informatie en scherpe output. Toekomstmuziek? De tijd zal het leren. En Botox? Als je veel lacht, krijg je de rimpels later op de juiste plaats, daar houd ik mij nog maar even aan vast.

Karin Rog, commercie & Communicatie TWW, Negam, Moes, Dostal  

Reageer op dit artikel