artikel

Blog: Muziek in asfalt

infra

Blog: Muziek in asfalt

Waarom is asfalt in Nederland zo saai? In Japan is op diverse wegen een muziekje te horen bij de juiste snelheid en het ziet er ook nog eens heel vrolijk uit.

Het bericht is via @EarnKnowledge op twitter gezet en kan rekenen op honderden retweets en het dubbele aan favorieten. Ik heb mij daarbij aangesloten, want ik zie ook wel toekomstmuziek voor dit soort innovaties in Nederland. Het zou een stuk vriendelijker zijn dan de huidige flitstechnieken en bijbehorend boeteregime, waarbij straffen in plaats van belonen de boventoon voert. De snelheidscontroles zorgen alleen al op de A2 voor miljoenen extra inkomsten voor Justitie, maar weten niet te overtuigen tot het rijden van de juiste snelheid.

 
In Japan is op diverse wegen een muziekje te horen bij de juiste snelheid.

Nederlands asfalt is eigenlijk altijd grijs, met uitzondering van een enkel fietspad. De enige frivoliteiten op het grijs beperken zich tot fietsertjes, strepen in wit of geel, blokken en verdrijvingsstrepen. Spannender wordt het niet.

OK, er zijn wel degelijk innovaties. Maar het duurt jaren voordat echt iets op de snelwegen anders mag, dan gebruikelijk. Zo wordt komende zaterdag – als het niet regent – na jaren onderzoek de A27 een stuk asfalt voorzien van verjongingscreme. Deze bijnaam klinkt nog wel een beetje spannend, maar dat geldt nauwelijks voor het goedje dat op het asfalt wordt aangebracht om rafeling te voorkomen. Proeven op de snelweg laten zien dat het verjongingsmiddel kleine scheurtjes in het asfalt heelt en de bitumen oppept en aanvult.

Er zijn inmiddels drie aannemers erkend die mogen werken met de spray die bovenop de toplaag wordt aangebracht en in principe de levensduur van zoab met minimaal drie jaar kan verlengen. Met de asfalt-botox is te voorkomen dat de rechterbaan eerder moet worden vervangen en in principe evenlang meekan als de linkerbaan. En dat bespaart heel veel onderhoudskosten. Degelijk, slim en innovatief, maar niet bepaald kleurrijk, spraakmakend of verfrissend. Tja, geef mij nou maar eens die Japanse variant, liefst meteen op de A2. ‘Dream on’, denken ze dan bij Rijkswaterstaat, maar iemand moet ergens beginnen met een droom die ooit tot werkelijkheid kan komen….

Ingrid Koenen, verslaggever Aanbesteden Cobouw  
Reageren op deze blog? Dat kan via i.koenen@cobouw.nl of via Twitter op @IngridKoenen  

Reageer op dit artikel