artikel

A4 Midden-Delfland

infra

A4 Midden-Delfland

Zestig jaar heeft een piepkleine actiegroep de aanleg van de A4 Midden-Delfland weten uit te stellen, maar had afstel als enige doel.

Tegen beter weten in, maar vooruit. Uiteindelijk werd er een ‘aanlegmotto’ uitgepolderd. De nieuwe weg zou niet te zien, te horen, te ruiken zijn en geen schade aan de omgeving geven. Dat kan niet, maar vooruit. De actievoerders maakten jaren geleden een afspraak met het ministerie dat de geluidsschermen niet hoger dan anderhalve meter boven het maaiveld zouden mogen uitsteken. Het polderresultaat daarvan kennen we. De weg ligt als een verschrikkelijke open wond in het landschap en is bovenmatig te zien, te horen en te ruiken. Maar tot overmaat van ramp gaat hij tot in lengte van dagen ook nog een onbekende schade geven door de enorme lekkage die de half-, geheel en overdekt verdiepte ‘gootweg’constructie geeft. Het lijkt een wetmatigheid: hoe feller en effectiever het verzet, des te langer het duurt om uiteindelijk tot de slechtst denkbare oplossing te komen. Deze wetmatigheid doet mij ook denken aan het geslaagde verzet van omwonenden tegen een metrostation op het Museumplein, dat nu steeds meer het culturele centrum van Amsterdam wordt. De stad zit voor eeuwig met de gebakken peren, daar waar de meeste dwarsliggers nu wel weg zullen zijn.

Doet mij ook denken aan een voordracht die ik jaren geleden over het stukje A4 tussen Delft en Vlaardingen in de regio gaf. Ik ben weggehoond toen ik – naast een andere variant – twee hoge dijken langs de weg voorstelde, waardoor je de weg niet kon zien, horen en ruiken. Het argument was dat in en rond een polder juist dijken thuishoren. Dat er in dit geval geen water achter zit, kun je inderdaad niet horen, zien of ruiken. En onder de weg een paar waterdichte (!) onderdoorgangen van echt beton voor kruisende mensen en een paar dieren. Het was ook zo’n 600 miljoen goedkoper geweest.

Hennes de Ridder, emeritus hoogleraar integraal ontwerpen TU Delft

Reageer op dit artikel