artikel

Commentaar: Adel verplicht

infra Premium

Commentaar: Adel verplicht
Suzanne van de Kerk

BAM en VolkerWessels hebben moed getoond door zeer scherp in te schrijven op de zeesluis IJmuiden. De bouwwereld kijkt nu met extra grote spanning uit naar het eindresultaat.

Met een verrassend ontwerp, dat voorziet in minder sluisdeuren, is de combinatie van BAM en VolkerWessels ver onder de inschrijfprijs van de concurrentie gebleven. De inschrijving ligt zelfs meer dan 50 procent onder het gemiddelde van de andere aanbieders. Het lijkt erop dat prijsafspraken verleden tijd zijn.

Het is logisch en ook begrijpelijk dat Rijkswaterstaat met BAM en VolkerWessels om tafel is gegaan. Bij dergelijke lage inschrijvingen eist het Rijk per definitie een toelichting van de potentiële opdrachtnemers. Die toelichting is er gekomen: de bouwers zijn er rotsvast van overtuigd dat zij tegen de geboden prijs kunnen leveren wat de opdrachtgever vraagt.

Concurrerende inschrijvers hebben geen kans gezien om ook maar in de buurt te komen van de winnende bieding. Juridisch waren er kennelijk geen aanknopingspunten om de voorlopige gunning aan te vechten. Vandaar dat de opdracht eind vorige week definitief werd gegund aan de laagste inschrijver.

BAM en VolkerWessels spelen met hun aanbieding hoog spel. Ook zij kennen immers de projecten waarop concurrenten na een scherpe inschrijving honderden miljoenen euro’s verlies hebben geleden. Topmannen en andere bestuurders weten: als dit misgaat, is de schade voor de onderneming niet te overzien. Dan gaat het niet alleen om directe financiële ellende, maar ook om reputatieschade. Met als gevolg dat de verantwoordelijken binnen het bedrijf zeer waarschijnlijk de laan uit worden gestuurd.

Tegelijkertijd is het goed om vast te stellen dat de huidige aanbestedingspraktijk de markt relatief veel ruimte biedt om met een vernieuwend ontwerp een scherpe prijs neer te leggen. BAM en VolkerWessels hebben die handschoen vol overtuiging opgepakt, met een verrassende uitkomst als gevolg. En adel verplicht. Het is nu aan deze twee prominente spelers om de zeesluis tot een succesvol project te maken, binnen de inschrijfprijs. Dat zou fantastisch nieuws zijn. Het zou de sector zelfs als geheel weer eens in een positief daglicht kunnen stellen.

Boudewijn Warbroek, hoofdredacteur Cobouw  
Reageren op dit artikel? Dat kan via redactie@cobouw.nl of via Twitter op @CobouwNL  

Reageer op dit artikel