artikel

Blog: Prijsvechten, het boek

infra

Blog: Prijsvechten, het boek

Prijsvechten, het blijft een bijzonder fenomeen. Nu de projectenstroom een beetje op stoom komt en de economie weer aantrekt, lijkt het ergste vechtgedrag voorbij. Maar vergis je niet: De bouwsector zal nog jaren last hebben van het vechtgedrag uit het verleden en zonder structurele oplossing zal het gedrag ook weer opdoemen zodra de orderportefeuilles weer dreigen te krimpen.

De bouw laat zich niet drijven door winstmarges, maar door gevulde orderportefeuilles en dat zorgt voor het vreemde fenomeen om schijnbaar ongeacht de gevolgen, dan maar ‘werk te kopen’.

De ‘bleeder’ die daardoor bij de A15 Maasvlakte Vaanplein is ontstaan, was voor mij de aanleiding om het fenomeen tot op het bot te willen ontrafelen. Om echt te begrijpen wat bouwers drijft om zoveel risico’s te nemen en zichzelf willens en wetens in het nauw te brengen. De miljoenenverliezen van Ballast Nedam, Strukton, BAM en Heijmans springen het meest in het oog, maar de hele sector kwakkelt.
 

 

Resultaat

Het resultaat van die zoektocht verschijnt in november in de vorm van het boek Prijsvechten, waaraan ik afgelopen jaar hard heb gewerkt, naast mijn werk als journalist voor Cobouw. Het raamwerk staat, de interviews en onderzoeken zijn grotendeels achter de rug: Het zijn nu nog vooral flink wat puntjes op de i en hopen dat de vormgever en drukker hun best doen. De cover is een flitsend exemplaar geworden met knalrode bokshandschoenen. Die staan symbool voor het vechtgedrag.

Want wie is nu eigenlijk de tegenstander: De concurrerende bouwers, de opdrachtgevers of de onderaannemers en leveranciers. Of gaat het knokken door op alle vlakken. Velen dachten dat het gedrag wel voorbij zou zijn met de intrede van de geïntegreerde contracten en het gunnen op kwaliteit. Het blijkt niet te helpen, sterker nog de combinatie met extra risico’s voor het ontwerp- en soms ook de onderhoudsfase pakt nog funester uit voor de winstmarges. Nieuwsgierig geworden: Mooi, maar het is nog even wachten op de gedrukte versie. Geniet nu even van de zomervakantie, tegen de tijd van sinterklaas en kerst is het gedrukte exemplaar te beschikbaar om te lezen en huiveren onder de kerstboom.

Maar het boek is nu al te reserveren via deze link

Ingrid Koenen, verslaggever Aanbesteden Cobouw. 
Reageren op deze blog? Dat kan via i.koenen@cobouw.nl of via Twitter op @IngridKoenen

 

Ingrid Koenen, journalist Cobouw 
Reacties zijn welkom via i.koenen@cobouw.nl of @ingridkoenen

Reageer op dit artikel