artikel

Automatisch gewogen duurzame heuvel

infra

Automatisch gewogen duurzame heuvel

Tussen Zoetermeer en Boskoop wordt het 10 hectare grote landgoed Bentwoud ontwikkeld. Het particuliere landgoed krijgt grotendeels een recreatieve bestemming. Er komt onder meer een duurzame heuvel van 300.000 kubieke meter hergebruikte grond.

Landgoed Bentwoud is een project van de familie Zeeman. Het nieuwe bosgebied moet gaan voorzien in de toenemende recreatiebehoefte van de Randstadbewoners. Tegelijk komt er ook het hoofdkantoor te staan van Zeemans dochterondernemingen Green Real Estate en zusterbedrijven. Het hoofdkantoor krijgt de vorm van een villa, gelegen achter de heuvel.

Deze heuvel is 14 meter hoog en wordt grotendeels opgebouwd uit grond die Joulz, specialist in energie-infrastructuren, tegenkomt in zijn dagelijks werk. “Wij doen veel infrawerk en moeten dus regelmatig grond bij werkzaamheden vervangen”, vertelt projectmanager Edwin van der Hoff. “Deze goede, schone grond wordt nu aangewend voor het creëren van de heuvel in Bentwoud.” De grond komt uit nabijgelegen gemeenten. Daardoor zijn de transportkosten laag en blijft de CO 2-uitstoot voor het transport beperkt.

De heuvel wordt gebouwd door BAM Infra, dat gebruikmaakt van een mobiele weegbrug van Pfister Weegtechniek en weegbrugsoftware WeegNet van ThunderBuild. De weegbrug wordt bediend met de iPad. Chauffeurs voeren in drie stappen de weging uit op de iPad die in de bouwkeet is bevestigd: het kenteken wordt ingevoerd; de locatie van herkomst gekozen; en wanneer de chauffeur op de knop ‘wegen’ heeft gedrukt is de lading geregistreerd. Chauffeurs die met de Grip app werken hoeven deze handelingen niet uit voeren, zij kunnen in de cabine blijven en de weegbrug bedienen met de Grip app.

Alle grondtransporten zijn voorzien van een digitale begeleidingsbrief, waardoor BAM Infra meteen een compleet digitaal dossier heeft. Dit maakt het administreren en archiveren van de wettelijk verplichte documenten overbodig. Ook de weegbrugbediener is op dit gronddepot overbodig geworden.

Reageer op dit artikel