artikel

Plastic weg KWS Infra uitkomst voor stedelijke routes

infra Premium

Plastic weg KWS Infra uitkomst voor stedelijke routes

Uit gerecycled plastic wil KWS Infra modulaire wegen bouwen. De holle elementen bieden ook ruimte aan kabels en leidingen en zijn geschikt om water te bergen.

Het concept dat luistert naar de naam PlasticRoad, is nog pril. Er moet volgens directeur Rolf Mars van KWS Infra nog veel worden uitgezocht en geëngineerd. Door met gerecycled plastic te werken hoopt hij een bijdrage te leveren aan het mondiale afvalprobleem. “Zelfs het drijvende plastic dat wordt ingezameld bij de OceanCleanup kunnen we verwerken in de wegen.”

De VolkerWessels-onderneming voert verkennende gesprekken met kunststofproducenten, maar is volgens Mars nog op zoek naar partners die het concept mee willen ontwikkelen. Zelfs de keuze voor het type kunststof, vezelversterkt of niet, is nog niet gemaakt. “Gaan we voor massief kunststof, wat de recyclebaarheid van de elementen zelf vergroot, dan zullen de overspanningen wat geringer zijn. Brand levert misschien ook wat grotere problemen op, hoewel je een beschadigd element snel kunt vervangen door een nieuw exemplaar. Bij vezelversterkt heb je minder tussensteunpunten nodig. Het heeft allebei zo zijn voor- en nadelen.” Daarmee ligt ook de productiewijze dus nog niet vast. Pultruderen, spuitgieten, lamineren… het ligt volgens Mars allemaal nog open. En hij sluit ook niet uit dat de modules op termijn uit een 3D-printer rollen.

Een aparte toplaag is niet nodig. Tijdens de fabricage kan het materiaal gemakkelijk een ruwe structuur meekrijgen, om voldoende stroefheid te waarborgen. Door het lichte gewicht ziet Mars vooral ook voordelen voor de PlasticRoad in zettingsgevoelige gebieden.

De KWS-directeur denkt voor de Plastic Road niet meteen aan snelwegen, maar eerder aan stedelijke routes. “Daar komen de voordelen voor het onderbrengen van kabels en leidingen het best tot hun recht. Een fietspad ligt het meest voor de hand voor een eerste pilotstudie.” Rotterdam heeft al aangegeven interesse te hebben in zo’n pilot. Het ingenieursbureau van de gemeente loopt al jaren voorop bij de toepassing van bruggen van vezelversterkt kunststof in Nederland.

Reageer op dit artikel