artikel

Jaarbeursplein lastige plek voor parkeergarage

infra Premium

Jaarbeursplein lastige plek voor parkeergarage

De nieuwe parkeergarage onder het Jaarbeursplein in Utrecht komt op een lastige plek: in het centrum van de stad, vlak bij het station, het stadskantoor en het Beatrixtheater.

De VolkerWessels-ondernemingen Van Hattum en Blankevoort en Visser & Smit Bouw bereiden de komende tijd de bouw voor van de ondergrondse parkeergarage en van het plein dat de voorziening bekroont. De bouwers gaan ervan uit dat het werk op 1 januari volgend jaar officieel kan beginnen. De oplevering van de garage staat op de lijst voor maart 2018. Het plein wordt naar verwachting in mei van datzelfde jaar opgeleverd. De gemeente Utrecht wenst als opdrachtgever een ‘hoogwaardige’ afwerking van zowel de parkeergarage zelf als het bovenliggende Jaarbeursplein.

Sporthal

De locatie doet momenteel dienst als tijdelijk busstation. De parkeergarage komt nabij de plek waar tot voor kort sporthal Catharijne stond. Die is gesloopt om plaats te maken voor het Stadskantoor en een ruimer station Utrecht Centraal. Aan het Jaarbeursplein stond ook een bovengrondse parkeergarage. Ook die is gesloopt voor de vernieuwing van het Jaarbeursplein. De ondergrondse garage biedt plaats aan 736 auto’s en 60 motoren. De parkeerruimte is bedoeld voor reizigers, winkelend publiek, gasten van het aangrenzende NH-hotel en werknemers van de kantoren aan het Jaarbeursplein zoals het toekomstige Jaarbeurspleingebouw en het tot World Trade Center te verbouwen Leeuwensteyngebouw. 

Veiligheid

Het werk begint met het maken en ontgraven van een 13 meter diepe bouwkuip in het Jaarbeursplein. “Dat stelt hoge eisen aan de veiligheid”, zegt werkvoorbereider Bjorn Berbers van Visser & Smit Bouw. Een deel van het plein blijft tijdens de uitvoering in gebruik als ontsluiting voor voetgangers van onder andere de Jaarbeurs, het Beatrix Theater, het station en het stadskantoor. De logistiek vergt op deze locatie meer dan bijzondere aandacht om onder meer de veiligheid van de passanten te waarborgen. De Croeselaan, waaraan het plein ligt, wordt tijdens de uitvoering van het werk afgesloten voor autoverkeer. “Dat helpt de afvoer van de grond die uit de bouwkuip vrijkomt”, meent Berbers. De grond vervalt aan de opdrachtgever en wordt op projecten elders in de stad hergebruikt.

Samenwerking

Van Hattum en Blankevoort en Visser & Smit Bouw bouwen de parkeergarage in samenwerking. Het werk is daarbij niet per aannemer verdeeld, maar het totale project wordt gezamenlijk opgepakt. De gemeente nam voor de bouw van de garage een krediet op van 49,15 miljoen euro. De ondergrondse voorziening maakt deel uit van het Bestemmingsplan Van Sijpesteinkwartier-Jaarbeursplein.

 

Reageer op dit artikel