artikel

Infrawereld ontdekt langzaam maar zeker afbreekbare bioplastics

infra

Infrawereld ontdekt langzaam maar zeker afbreekbare bioplastics

Alleen aan de kleur zie je het verschil. De nieuwe is wit, de oude zwart, maar het grootste verschil met de oude Watershellcassette zie je niet. De bekisting van de tunnel voor kleine zoogdieren en amfibieën die het bedrijf Waterblock deze week aanlegt in de Oosterhoutse nieuwbouwwijk de Contreie, is gemaakt van biopolymeer.

De volledig afbreekbare kunststof op basis van zetmeel is afkomstig van het Oosterhoutse bedrijf Rodenburg. Dat vormt afvalproducten uit de aardappelverwerkende industrie om tot nieuwe producten. Rodenburg en Waterblock kwamen een paar jaar geleden met elkaar in contact. Die laatste zag mogelijkheden de bioplastics te gaan gebruiken als basis voor kleinschalige projecten, waarbij de elementen van het eigen wateropslagsysteem Watershell gebruikt worden. “Anderhalf jaar geleden hebben we een eerste proefstuk gemaakt”, zegt Ruud van Ham. “Het resultaat was goed.”

Duurzaamheid

Voor de Brabantse gemeente Oosterhout is de toepassing van biopolymeer in gemeentelijke werken een pilot. “Als dit goed bevalt, gaan we kijken of we dit materiaal ook op meer plekken in Oosterhout kunnen gebruiken”, zegt wethouder Mark Vissers. Het past in het streven van de gemeente om concreet te werken aan duurzaamheid.

“De duurzaamheid zit niet alleen in het gebruik van kunststof, maar ook het minimale gebruik van beton en wapening”, zegt Van Ham. Hij schat voorzichtig in dat er zo’n veertig procent minder nodig is. Als het beton eenmaal gestort is, zijn de afbreekbare elementen alleen aan de randen van de faunatunnel nog zichtbaar. Van Ham: “Zo blijft het afbreekproces zichtbaar.”

Directeur Aaik Rodenburg van Rodenburg Biopolymers verwacht dat dat wel een jaar of tien kan duren. Hoewel zijn bedrijf zelf meer inzicht wil hebben in dat afbreekproces en daar ook onderzoek naar laat doen, is het voor de constructie van de faunapassage niet van belang. “Als het beton eenmaal uitgehard is, is de constructie stevig genoeg.” Rodenburg is blij met de Oosterhoutse pilot. Het thermoplastisch granulaat dat zijn bedrijf maakt uit aardappelzetmeel vindt zijn weg al in onder meer de tuinbouw en de verpakkingsindustrie, maar Rodenburg ziet ook voor de bouw veel toepassingsmogelijkheden. Hij heeft daarvoor wel partners nodig, omdat het bedrijf als grondstofleverancier vooraan in de keten zit.

 

Aanleg van de faunatunnel in Oosterhout.

Na een lange aanloopperiode – omdat de tijd er volgens Rodenburg nog niet rijp voor was – begint het nu makkelijker te worden om afzetmogelijkheden te vinden in een tijd dat bedrijven en overheden zich bewuster bezighouden met duurzaamheid. Zo is het bioplastic van Rodenburg de basis voor de afbreekbare peilbuis die VRM twee jaar geleden introduceerde en de afbreekbare mantelbuis van Heijmans en Wavin. Ook de biobasedgeleiderail die Rijkswaterstaat en Millvision ontwikkelden en die nu beproefd wordt op de Grevelingendam, bestaat naast bermgras en vlasvezels uit biopolymeer van Rodenburg.

Meerwaarde

Het is een mooi begin, maar Rodenburg vindt de bouw niet de gemakkelijkste markt. Hij heeft de indruk dat veel bedrijven de meerwaarde nog niet zien van afbreekbare producten. Hij wijst naar een blauwe dop op de bouwplaats, die waarschijnlijk ooit een buis heeft afgesloten en nu niet meer nodig is. Als je bedenkt hoeveel van dat soort doppen per ongeluk in de grond verdwijnen, ligt het volgens Rodenburg erg voor de hand om ze van afbreekbaar materiaal te maken omdat ze immers een tijdelijke functie hebben. “Er is nog geen belangstelling voor.”

De reactie van projectorganisator Jack Backx van hoofdaannemer BAM Wegen lijkt hem gelijk te geven. De aanleg van de faunaduiker maakt deel uit van een veel groter project: de reconstructie van een aantal wegen rondom de Contreie, onder meer bedoeld om de nieuwe woonwijk beter te ontsluiten. Backx vindt het gebruik van bioplastics “bijzonder”, maar “voor ons is het vooral een plannings­issue”, laat hij weten. “Doordat het beton gestort wordt over de afbreekbare bekisting, duurt de aanleg nu eenmaal wat langer dan bij het gebruik van prefab elementen.”

Reageer op dit artikel