artikel

Verbeterde Infiltratiekrat goed inspecteerbaar met camera

infra

Verbeterde Infiltratiekrat goed inspecteerbaar met camera

Goed te inspecteren en makkelijk schoon te houden waren de eisen waaraan de infiltratiekratten van het type Q-Bic Plus van Wavin moesten voldoen. De gemeente Soest heeft de kratten voor de opvang, opslag en afvoer van regenwater als eerste laten installeren.

Q-Bic Plus is een modulair systeem. De elementen meten 120 x 60 x 60 centimeter en wegen 14 kilogram per 420 liter netto opvangcapaciteit. Ze weerstaan het gewicht van zwaar verkeer tot klasse 60, mits er een deklaag van 80 centimeter op ligt.

Anders dan de elementen met kolommen in het midden zijn de herontworpen kratten geschikt gemaakt voor inspectie met een camera. De beheerder kan daarmee zien of de elementen niet dreigen vol te slibben. Als dat staat te gebeuren, kunnen de kratten met een hogedrukspuit worden schoongemaakt. Zand en vuil spoelen dan naar een opvangput die later met een zuigwagen kan worden geleegd.

Opgraven

Voorheen lukte dat nauwelijks, zegt Paul Meijer van Wavin. “De meeste dichtgeslibte infiltratiekratten konden alleen worden gereinigd door ze op te graven en leeg te maken.” Voor de inspectie en reiniging zijn de kratten opgebouwd uit brede toegangskanalen en kolommen die de elementen van binnen open laten. De kolommen zorgen ervoor dat de kratten voor 70 procent uit open ruimte bestaan. Dit zorgt voor uitstekende toegang in de lengte- en breedterichting. De toegangskanalen hebben een breedte tot 370 millimeter tussen de vloer en het plafond van een element. Het platte ontwerp met rijgeleiding op de bodem laat apparatuur voor inspectie en reiniging ongehinderd door.

De kratten zijn tot elke vorm te combineren. De elementen haken in elkaar met geïntegreerde clips. Daardoor kan de plaatsing zonder los gereedschap toe. Accessoires kunnen eveneens aan de kratten worden geklikt.

Met de nieuwe verbindingen zijn de elementen volgens Meijer twee keer zo snel te installeren dan die van de vorige serie. “De ontwerpvrijheid neemt daardoor eveneens flink toe.” De kratten kunnen mede daardoor ook op plekken worden gebruikt die tot nog toe te krap bleken voor infiltratiekratten. De modules kunnen ook worden gesegmenteerd voor onder meer een gecontroleerde vuilverzameling.

De gemeente Soest heeft de primeur van de Q-Bic Plus. Het infiltratiesysteem kon volgens producent Wavin mede door de hoge mate van ontwerpvrijheid als een leiding” worden aangelegd langs de Plasweg in de Utrechtse plaats.

Reageer op dit artikel