artikel

Seks op de dijk

infra Premium

Seks op de dijk

Ik tikte onlangs op een column die ik normaalgesproken nooit lees, maar blijkbaar was het de titel die mij trok. De schrijver betoogde dat door Blendle(waar men krantenartikelen koopt en geen abonnement meer heeft) de columnist alleen nog bestaansrecht heeft als de titel uitnodigend is om op te klikken, te lezen en dus te betalen. En wat verkoopt nu eenmaal? Seks. Begin met iets erotisch en men klikt erop.

Waarom had ik nu zelf eigenlijk deze column aangeklikt? Enigszins beschaamd moest ik toegeven dat de seksueel getinte titel mij had overgehaald. Misschien verkeer ik inmiddels wel in goed gezelschap, want u leest deze column nu ook.

Onlangs heb ik een lezing gegeven over de huidige hoogwaterveiligheidsfilosofie van de waterstandsoverschrijdingsfrequentie en de wijziging naar een basisrisico. Waterveiligheid gaat niet meer over falen bij een bepaalde waterstand, maar de faalkans en de gevolgen van het falen van de dijk. De kans op een dijkdoorbraak en de gevolgen van de inundatie bepalen het risico in slachtoffers en in geld.

De toehoorders waren allesbehalve technisch, dus er ging een wereld voor hen open. Wat er allemaal komt kijken bij een simpel dijkje! Aan het einde stelde een man, ik vermoed van een reclamebureau, de vraag: “Moeten jullie niet veel meer reclame maken over hoe vooruitstrevend de waterveiligheid in Nederland geregeld is?”

Ik probeerde nog te wijzen op de waterschapverkiezingen die onlangs gehouden zijn. Maar laten we eerlijk zijn: was er één artikel in de krant, of voor mijn part op Blendle, die daar écht uitgebreid aandacht aan heeft besteed? Hoeveel burgers weten van de nieuwe hoogwaterveiligheidsaanpak in Nederland? Ik betoog niet dat dat er veel moeten zijn, maar we kunnen er wel enorm trots op zijn en dit meer uitdragen. Een beetje reclame maken is niet gek. Daarom: hoogwaterbescherming is sexy!

Reageer op dit artikel