artikel

Overstortput verborgen onder straat

infra

Overstortput verborgen onder straat

Sommige gemeenten willen geen straatkolken in de openbare ruimte. Om toch overtollig water af te kunnen voeren heeft Drainvast uit Klein Zundert een overstortput ontwikkeld die buiten het zicht onder de bestrating wordt geplaatst.

“De eerste putten zijn deze week geproduceerd bij Struyk Verwo Aqua in Nederweert en worden volgende week geplaatst in de Kruidenbuurt in Bergen”, kondigt Jac van Ham aan. Hij is verantwoordelijk voor de techniek en commercie bij Drainvast. Het bedrijf is drie jaar geleden opgericht. De eerste innovatie was de Drainvoeg, voor het doorlaten van hemelwater tussen de meestal 8 centimeter hoge straatstenen. Onder de bestrating ligt een 5 centimeter dikke laag morenensplit op een 35 centimeter dikke waterbufferende fundering van uitgezeefd puin- of betongranulaat, basalt, lava of hardsteen split.

De put is van ongewapend stampbeton, is 50 centimeter hoog en wordt op een zandbed geplaatst. Aan beide zijkanten bevinden zich twee gebogen inlaten van pe (polyetheen) zonder roosters. Meer naar beneden aan de voorkant heeft de put een aansluiting van pe voor een afvoer naar open water of naar het riool. Aan de bovenzijde wordt de put afgesloten met een losse stalen deksel, gefixeerd met een dwarsrib. Alles bij elkaar is de put zwaar genoeg om niet op te kunnen drijven, aldus Van Ham. Onderin de put staat wat water, als het niet verdampt is. “Geen spanningen in de weg, geen water op straat”, prijst hij het systeem aan. “De drainvoegen voeren het water af naar de buffer. Stijgt het water in de fundering naar bijvoorbeeld 10 centimeter onder de straatlaag (de hoogte is instelbaar) dan stroomt het water in de overstortput. Bij daling van het waterniveau in de fundering onder het ingestelde maximum stroomt geen water meer naar de afvoerbuis, maar infiltreert het in de bodem.”

De Aquaway Drainstop, zoals Drainvast de innovatieve put heeft genoemd, vraagt geen onderhoud. “We bespreken nog hoe aan de bestrating te zien is waar de put ligt”, aldus Van Ham. “We denken aan een dopje of een letter in een straatsteen.”

De Kruidenbuurt in Bergen is kolkloos ingericht, zonder putten in de goten van de weg. In twee doodlopende straten nabij een sloot worden acht Aquaway Drainstop-putten geplaatst, om problemen met de waterstand te voorkomen. Van Ham heeft al 42 putten verkocht aan vijf gemeenten. “Er bestaat veel belangstelling.”

Reageer op dit artikel