artikel

Orderportefeuille wegenbouw groeit

infra

Orderportefeuille wegenbouw groeit
Heijmans

De orderportefeuille in de wegenbouw is van april op mei met een halve maand toegenomen. In de woningbouw liep de werkvoorraad terug, met twee tiende maand.

Dat blijkt uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Afgelopen maanden was juist een tegenovergestelde beweging zichtbaar: een stijgend orderboek in de woningbouw en een dalende werkvoorraad in de wegenbouw. Veel hoop biedt de stijging van de orderportefeuille van de infra-bouwers overigens niet: woensdag maakte de bouwbarometer duidelijk dat er de komende twaalf maanden vooral minder werk voor hen in het verschiet ligt. De toename in april is derhalve geen signaal van enig marktherstel in de gww-sector.

De ordervoorraad in de grond- weg- en waterbouw bedraagt nu 5,5 maanden. Wegenbouwers hebben gemiddeld voor 5,2 maanden aan werk op de plank liggen. Grond- en waterbouwers duidelijk meer: 5,9 maanden.

Over de gehele linie daalde het orderboek in de bouw in april met een tiende maand tot 6,8 maanden. In de woningbouw zijn de vooruitzichten het best, met een werkvoorraad van 7,7 maanden. Utiliteitsbouwers hebben voor 6,8 maanden werk liggen, een tiende maand minder dan voorgaande maand.

Dat de bouwmarkt zich langzaam maar zeker verbetert, blijkt vooral uit het aantal hoofdaannemers dat nog kampt met een tekort aan orders. Dat liep in een jaar tijd terug van 43 procent naar ongeveer een kwart. Zeven op de tien bouwers zeggen helemaal geen stagnatie meer te ondervinden in het onderhanden werk. Een jaar geleden lag dat percentage op 53 procent.

Zes op de tien bedrijven beoordeelt de huidige orderpositie als normaal, terwijl ruim een kwart deze als klein bestempeld. In de gww klaagt overigens 39 procent over een krap orderboek. Nog maar 2 procent van de aannemers overweegt op korte termijn een personeelsreductie. Ruim 10 procent denkt inmiddels aan uitbreiding. Vorig jaar april lag dat percentage op 4, aldus het EIB.

Reageer op dit artikel