artikel

Is there anybody out there?

infra

Is there anybody out there?

Zoals elke vrijdag zijn we met het team van Project DOEN gaan kijken bij de Nijkerkerbrug. Is hij al gerenoveerd? Al ver voordat we de brug in zicht hebben, staren we uit over het water, misschien kunnen we van veraf oranje jassen zien, bedrijvigheid, misschien horen we de geluiden van de bouw ons al tegemoet komen door het opengedraaide raam van onze camper. We zijn er bijna, we hangen nu echt uit het raam en kunnen de brug bijna zien…

Nee, weer niet.

We staren vanuit de camper naar het bouwwerk en we begrijpen het niet. Terwijl we een slok van onze koffie nemen vragen we ons mistroostig af: waarom is er nog niks aan de brug gedaan? Het is ondertussen breed bekend in de markt dat Project DOEN de Nijkerkerbrug moet renoveren en dat Project DOEN geen regels heeft. Waarom is er dan nog geen marktpartij gewoon met ons aan de slag gegaan? Na een hele tijd wachten, staren en koffie drinken geven we maar weer een draai aan het stuur en rijden terug naar ons hoge gebouw in Utrecht. Misschien, denken we, staat daar de telefoon wel roodgloeiend, misschien stroomt onze inbox wel vol met e-mails met precies dezelfde boodschap: “Stop maar met het maken van inkoopplannen en aanbestedingsideeën; wij gaan die brug gewoon voor je oplappen.” De computer start op, we klikken onze mail open…

Nee, weer niet.

Wij weten het niet. Zijn marktpartijen, net als Rijkswaterstaat, zo geconditioneerd door alle regels dat niemand op het idee komt om gewoon met ons aan de slag te gaan? Zijn we allemaal die parkiet geworden die gevangen in zijn kooitje blijft zitten, ook als het deurtje open is? Of communiceert Project DOEN te weinig en weet nog niet iedereen van ons bestaan af?

Jan Hendrik Dronkers heeft Project DOEN als Rijkswaterstaatproject geadopteerd. Maar het idee achter het project is nu juist die optimale samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de markt. Dat vraagt om gelijkwaardigheid en initiatief van beide kanten. We willen sámen van start, direct vanaf het begin en alle stappen samen bepalen.

Dus wie weet, als we volgende week de sleutel in het slot van de camper steken om weer op pad te gaan. Wie weet wordt er dan wel op ons raampje geklopt en ontmoeten we de partij met wie we Project DOEN tot een succes gaan maken. Of misschien sturen ze ons een mailtje.

DOEN is buiten kaders denken. Wie doet er mee?

Lotte Dondorp, project DOEN

doen@rws.nl

Reageer op dit artikel