artikel

‘Gww miste innovatieslag’

infra

‘Gww miste innovatieslag’

De vernieuwing in de bouw na de bouwaffaire is aan de gww-sector voorbijgegaan. Anders omgaan met aanbesteden kan structurele veranderingen alsnog tot stand brengen. Die conclusie trekt promovendus Wim Leendertse.

“Door de druk van de bouwfraude, de financieel-economische crisis en de vastgoedcrisis is de gww-setcor gereorganiseerd, maar niet structureel veranderd qua structuur en marktwerking”, vindt Leenderste, die werkt bij Rijkswaterstaat. Vrijdag promoveerde hij in Groningen op het onderwerp publiek-private interactie in infrastructuurwerken.

In zijn proefschrift somt Leenderste een aantal oorzaken op die er volgens hem aan hebben bijgedragen dat de vernieuwing niet structureel heeft doorgezet. Een van de belangrijkste is de grootte van de projecten die als dbfm in de markt worden gezet. Daardoor worden de grote aannemers steeds afhankelijker van deze vorm van aanbesteden en daarmee van de uitvragen van dominante klanten.

Bovendien slokken deze projecten een groot deel van het werkkapitaal op, waardoor er geen ruimte is voor projecten met een lager risicoprofiel. De oplossing is dan ook volgens Leen­dertse de projecten kleiner te maken en/of door het aandeel financiering in de grote integrale projecten te reduceren.

Competenties

Daarnaast speelt een rol dat bedrijven eigenlijk zouden moeten investeren in specifieke competenties, waarmee het van de concurrentie marktonderscheidende aanbiedingen kan doen. “Deze investering kan alleen worden gedaan indien de klant aangeboden meerwaarde ook vergoedt boven de kostprijs. Als meerwaarde niet wordt gewaardeerd, zal een bedrijf een prestatie optimaliseren door efficiëntie en versobering. Concurrentie verschuift dan naar prijsconcurrentie”, aldus Leen­dertse.

Een andere manier om vernieuwing in de sector op gang te brengen is anders uitvragen. Niet een weg uitvragen, maar mobiliteit. Aannemers worden dan gedwongen niet te denken in projecten die ze moeten uitvoeren, maar in oplossingen die uitmonden in een project. Leendertse denkt dat dit wellicht ook nieuwe, andersoortige aanbieders in de markt zal trekken.

Opdrachtgevers zouden daarnaast bewust broedkamers voor vernieuwing moeten creëren. Projecten zijn daar op zich uitermate geschikt voor.

Reageer op dit artikel