artikel

Blog: Crisisproduct bonte berm

infra Premium

Bont staan de bermen in bloei. Het asfalt is afgezet met fluitenkruid, raapzaad en margrieten. Op de zandgronden schittert brem.

De beheerders van wegen, spoortaluds en watergangen hebben groene vingers gekregen. Hun aandacht voor al wat groeit en bloeit is niet vanzelfsprekend. Tot in de jaren zeventig en tachtig van de vorig eeuw – Delft won nog van Wageningen – was klepelen het devies. Soms wel vier of vijf keer per jaar. Zodat de begroeiing mooi kort bleef en netjes.

Op mijn ritten tussen Twente en de Randstad houd ik de bermen goed in de gaten. Bloeit bij Markelo het parmantige Engels gras al? Keren de rode plakkaten tijm weer terug? Bennekom! Daar kondigt in stekelig geel de gaspeldoorn, eerder dan wie ook, het voorjaar aan. Soms zelfs in december, als het nieuwe jaar nog niet eens is begonnen.

Groot voorvechter van de bonte berm was Piet Zonderwijk (1924 – 2006). Energiek hield de Wageningse professor – van grote congreszalen tot achterafzaaltjes, op ministeries en in clubgebouwen – zijn betoog om van de saaie bermen 35.000 hectare prachtige natuur te maken. Gewoon door de linten langs de weg als hooiland te gebruiken en slechts twee keer (laat in het seizoen) te maaien. Dan zou als in de albums van Verkade op de schrale maar stevig doorwortelde bodems elk jaar weer een bloemenzee ontstaan.

Zonder crises is maar de vraag of Zonderwijk zijn zin had gekregen. Rijkswaterstaat geldt als hardnekkig en vertrouwt liefst het aloud bekende. Daarom krijgen de nieuwe zeesluizen van IJmuiden ook geen deuren van composiet. Maar in de jaren zeventig was even de olie op en sloeg vervolgens de werkloosheid toe. De ideeën van Zonderwijk pasten naadloos bij de gedachte om in bezuinigingstijd het onderhoud voorlopig maar op te schorten.

Op onze bermen zijn achthonderd soorten planten geteld en 125 typen mos. De linten vormen nu belangrijke B-wegen van de ecologische hoofdstructuur.   

Theo Leoné, redacteur economie bij Cobouw

Volg Theo via twitter @theo_leone 

Reageer op dit artikel