artikel

Blog: Werk aan de winkel!

infra

Weer een weekend werk aan de weg? U hoort ons er niet over klagen! Weekendwerk aan het spoor? Idem en als het even kan zwaaien we nog goeiedag. Werk aan de weg en het spoor? We hebben er alle vertrouwen in dat het er alleen maar beter van wordt.

Alleen laatst kreeg dat vertrouwen een knauwtje toen er tussen Den Haag en Schiedam op een zondag én aan de weg én aan het spoor werd gewerkt. Spoorreizigers konden met vervangend vervoer, in de vorm van een soort luxe stadsbus met veel staanplaatsen, van Den Haag naar Schiedam en weer terug als ze dat wilden. In Den Haag bleek die dag een deel van de daarvoor bestemde weg opgebroken. De bestuurder had daar kennelijk niet op gerekend en vroeg de reizigers op hoge toon om uitleg. Na enig aandringen bood iemand beschroomd aan de route te wijzen naar een weg die volgens hem zonder onderbrekingen naar Delft en verder leidde.

Dat ging dwars door woonwijken met zoveel verkeersdrempels die het tempo zo vertraagden, dat het al met al een klein uur duurde voordat het gezelschap in Delft arriveerde. Daar dreigde de amicaal geworden sfeer om te slaan toen de bestuurder weigerde de deuren van zijn bus open te doen, omdat zijn instructies dat alleen toelieten op een halte. En die bleef maar bezet, naar later bleek door geparkeerde bussen. De bestuurder hoorde dat toen hij de bus verliet, met in zijn kielzog een aantal reizigers die de gelegenheid te baat namen om weg te komen.

Daarna ging het op naar Schiedam, zonder problemen en in zo’n vrolijk vaartje dat de reizigers steeds minder bedrukt op hun horloge en/of telefoon keken. Alleen vlak voor het station van Schiedam raakte de sfeer weer enigszins bewolkt toen de bestuurder links en rechts wat door elkaar haalde en reizigers terecht wees die meenden de weg beter te weten. Zo kregen we een onverwachte rondrit over een industrieterrein  dat nu eens van de ene en dan weer van de andere kant kon worden bekeken.

Met dit alles in gedachten het welgemeende advies aan verzorgers van vervangend vervoer: geef uw bestuurders in elk geval een briefje mee met daarop een vooraf gecontroleerde route. Ons vertrouwen in (spoor)wegwerken zal er alleen maar door groeien. En als het even kan een automaat,  waar een ingecheckt vervoersbewijs ook kan worden uitgecheckt, omdat het anders een toch wel erg duur ritje wordt.

Jean Quist, verslaggever Cobouw

Reageren op deze blog? Dat kan via j.quist@cobouw.nl en op Twitter via    

Reageer op dit artikel