artikel

‘Stroomwinning uit planten kan op termijn concurreren met zonnepaneel’

infra Premium

‘Stroomwinning uit planten kan op termijn concurreren met zonnepaneel’

In de wijk Kerckebosch wordt dit jaar een systeem geïnstalleerd dat stroom uit levende planten gebruikt voor draadloos internet. Voor het Wageningse Plant-e is het al de derde installatie van het systeem in korte tijd. Het concept staat nog in de kinderschoenen, maar volgens het bedrijf kan stroomwinning uit planten in de toekomst wedijveren met pv-panelen.

Het Plant-e concept werd in november vorig jaar geïntroduceerd op het Hembrugterrein in Zaandam en bij de KennisAs Ede-Wageningen langs de A12, waar de stroomopbrengst wordt gebruikt voor led-verlichting. De techniek gaat uit van de uitwisseling van voedingsstoffen tussen planten de bacteriën bij de wortels van de plant. De plant voert suikers af naar de wortel, waar de bacteriën het omzetten in energie. Bij dat proces komen elektronen vrij, die door een elektrode kunnen worden opgevangen. Als dat bij genoeg planten wordt gedaan, kan er dus een ledlampje op branden. Het systeem is uitermate duurzaam, omdat er door de stroomwinning geen schade wordt toegebracht aan de plant. Plantstroom staat nog in de kinderschoenen, maar is in de afgelopen jaar zo ver doorontwikkeld dat het ook buiten het laboratorium kan worden toegepast.

  

Ook deze vangrailverlichting in Ede draait op plantstroom.

Marjolein Helder van Plant-e legt uit: ”Het is een modulair systeem met speciaal substraat dat we kant-en-klaar leveren. Dan staat er een systeem dat dag en nacht stroom kan geven, en op verschillende plaatsen gebruikt kan worden. In principe zijn alle planten geschikt, mits het vaste planten zijn en ze kunnen leven in een natte omgeving.”

De opstelling in Kerckebosch, die zo’n 100 vierkante meter zal beslaan, wordt straks gebruikt om een wifi-router van stroom te voorzien. Die opbrengst valt in het niet bij andere schone energiebronnen als pv-panelen, geeft ook Helder – samen met David Strik de initiatiefnemer van Plant-e – toe. “En het is nu natuurlijk nog een stuk duurder. Een installatie van 100 vierkante meter kost zo’n zestigduizend euro. Daarmee willen de organisaties die dit toepassen vooral een statement maken over duurzaamheid en de mogelijkheden die dit soort technieken in de toekomst krijgen. Maar de prijzen zullen flink omlaag gaan als ons systeem vaker wordt toegepast. Vergelijk het met zonnepanelen: de eerste waren onbetaalbaar, maar nu heeft iedereen ze. Hopelijk gebeurt dat ook met ons systeem, maar dan nog een beetje sneller.”

Licht

Het Plant-e concept heeft als voordeel dat het gebruikt kan worden op bijna alle plekken waar ook een groen dak mogelijk is. “Het is vrij licht, met 70 kilo per vierkante meter. Bovendien heeft het naast het groene uiterlijk ook nog een klimaatregulerende functie voor het gebouw eronder. En het werkt altijd, behalve als het vriest. Maar dat is in Nederland niet zo vaak het geval.”

Plant-e is een spin-off van de universiteit in Wageningen, waar deze techniek steeds verder wordt onderzocht en ontwikkeld. Het modulair systeem is voor Plant-e een opmaat voor toekomstige toepassingen die een grote bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het energievraagstuk. “Bedenk maar eens wat het kan opleveren om bestaande wetlands te voorzien van dit systeem. Zonder dat het de natuur schade toebrengt.”

Volgens Helder is het een kwestie van tijd voordat de stroomopbrengst substantieel gaat verbeteren. “We hebben in een laboratoriumomgeving al opbrengsten gehaald die ongeveer een derde zijn van de opbrengst van zonnepanelen. Maar een theoretische opbrengst van 28 kilowatt per vierkante meter per jaar moet mogelijk zijn. Daarmee is het al vergelijkbaar met panelen.”

Groen internet

Het openbare Wifi-punt op het schoolplein van het Christelijk College Zeist in de nieuwe wijk Kerckebosch levert straks de groenste internetverbinding ter wereld. De 100 vierkante meter aan plantenbakken komen deels op het dak en – waarschijnlijk – aan de gevel van de school. De Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch ziet het plantstroomproject vooral als een nuttige investering. “Het geld gaat naar een goed doel: het betekent dat er verder kan worden geïnvesteerd in deze technologie, en dat vonden wij belangrijk”, zegt woordvoerder Linda Troost. “Bovendien maken we als wijk een statement: duurzaamheid staat hier voorop.”

Reageer op dit artikel