artikel

Overstromingsrisico online in kaart

infra

Overstromingsrisico online in kaart

Rivieroverstromingen treffen jaarlijks 21 miljoen mensen en leiden tot maatschappelijke verliezen van 96 miljard dollar. Dat leert een analyse met de nieuw ontwikkelde Aqueduct Global Flood Risk analyzer.

Het nieuwe programma laat ook zien dat in 2030 zeker 54 miljoen mensen jaarlijks worden getroffen door buiten hun oevers tredende rivieren. Wereldwijd loopt de schade dan op tot 521 miljard dollar in verlies aan BNP per jaar. De overstromingstool is ontwikkeld door het Amerikaanse World Resources Institute en is vanaf 5 maart voor iedereen online beschikbaar op www.wri.org/floods.

Voor elk land, elke provincie en elk stroomgebied ter wereld laat het programma zien wat de gevolgen zijn van rivieroverstromingen. Dat is niet alleen van belang voor bestuurders en politici, maar ook voor hulporganisaties, verzekeraars en multinationals.

Complexe data

Vier Nederlandse organisaties werkten intensief mee met de ontwikkeling van de flood analyzer: Deltares, de VU, de Universiteit van Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving. Hessel Winsemius van Deltares: “Via de analyzer komt complexe data en een groot deel van onze kennis eenvoudig beschikbaar voor niet-wetenschappers. Het programma zet data om in bruikbare informatie en laat de risico’s per land of gebied zien, maar maakt ook inzichtelijk welke winst er te behalen valt met welke beschermingsmaatregelen.” De groei tot 2030 komt vooral voor rekening van de klimaatverandering. Landen die het meest gevoelig zijn voor overstromingen zijn India, Bangladesh, China, Vietnam, Pakistan, Indonesië, Egypte, Myanmar, Afghanistan, Nigeria en Brazilië.

Kustbescherming

De tool zal in de toekomst nog worden uitgebreid. Naast overstromingsrisico’s van rivieren zullen ook die van kusten worden meegenomen. Ook de haalbaarheid en effectiviteit van verschillende beschermingsmaatregelen krijgt een plekje in het programma. Daarbij moet volgens Winsemius worden gedacht aan uiteenlopende maatregelen als het aanleggen van dijken, waterbergingssystemen, herstel van mangrovebossen, verantwoord landgebruik en veranderende bouwvoorschriften.

Reageer op dit artikel