artikel

Weglopen uit cao-overleg schaadt vele duizenden

infra

Weglopen uit cao-overleg schaadt vele duizenden

De Aannemersfederatie Nederland heeft besloten te stoppen met het overleg over de bouw-cao. Onbegrijpelijk, vindt Barend van Kessel van Bouwend Nederland. Hij wijst de AFNL op haar verantwoordelijkheid, juist nu beide organisaties het inhoudelijk op de meeste punten eens waren. “Op zo’n moment loop je niet weg. Niet als vakbond en niet als werkgeversorganisatie.”

Als ik iets niet begrijp, probeer ik rustig te blijven en even na te denken. Meestal lukt dat. Bijvoorbeeld als ik hoor dat vakbonden toch ‘nee’ zeggen tegen 4 procent loonsverhoging, terwijl ze maar om 3 procent vroegen. Even diep ademhalen en tot 10 tellen, dat helpt dan.

Niet dat ik het daarna wel snap. Natuurlijk, het is ook lastig om aan het kader en de centrale leiders uit te leggen dat dat de werkgeversvoorstellen eigenlijk prima zijn. Dat lijkt me knap lastig. En ik snap ook dat uit frustratie de ‘tegenstellingen’ dan wel eens overdreven worden. Niet netjes, maar daar zijn we aan gewend.

Toch lukt het niet om altijd rustig te blijven. Ik kan er echt niet tegen als mensen weglopen voor hun verantwoordelijkheid. Zeker niet als anderen daardoor echt geschaad worden. In het werk aan de weg, op de steiger, of waar ook maar in de sector. Het gaat hier om veel anderen: bijna honderdduizend infra- en bouw-vakmensen én duizenden ondernemers wachten op een fatsoenlijke, moderne cao. En veel anderen rondom de bouw en infra wachten ook tot er een goede bouw-cao ligt. Dan kunnen zij ook weer verder met hun onderhandelingen. Dan merken ze hopelijk eindelijk iets van die mooie voorspellingen van economen.

Op zo’n moment loop je niet weg. Niet als vakbond en niet als werkgeversorganisatie. Maar, toch wel: de Aannemersfederatie. Dat vind ik onbegrijpelijk! Na jaren van samen optrekken met de AFNL waren we het over alles eens. Dat lieten we overal zien, dat hebben we pas nog samen ondertekend. Dan weet je wat je aan elkaar hebt. Tenminste, dat denk je dan.

Afspraken die we al dik drie jaar hadden: pas nog opnieuw bevestigd. Bijvoorbeeld de simpele werkafspraak dat er wel eens informeel overleg is met de vakbonden. En dat de voorzitter van onze onderhandelingsdelegatie dat in z’n eentje doet, om daarna alles voor te leggen aan de hele delegatie. Zij nemen per slot van rekening samen de beslissingen. Komen ze er niet uit, dan koppelen ze terug met de besturen van AFNL, NVB, Waterbouwers en Bouwend Nederland. Want de cao-delegatie, die is van ons samen.

Daarom is er ook balans. Met drie mkb-leden in de delegatie plus één van een groot bedrijf, is er evenwicht. Van de 4300 leden van Bouwend Nederland is zo’n 93 procent een mkb-bouw- of infrabedrijf, dus dat klopt aardig zo. Ook de gespecialiseerde aannemers van de vijftien AFNL-verenigingen vonden dat drie jaar lang een prima afspraak.

Maar dan ineens niet meer. Ineens horen we dat rare woord weer: ’bijwagen’. Ineens is Bouwend Nederland weer de club van het grootbedrijf. Ineens vertegenwoordigt de AFNL wel zevenduizend bedrijven. De waarheid zal dichter bij 1250 leden liggen, met in totaal zevenduizend werknémers. Of weten we niet alles uit de AFNL-boekhouding? Zouden ze echt zoveel leden tellen?

Ook lezen we dat Bouwend Nederland de AFNL van de cao-tafel zou weren. Pardon? Niets is minder waar. We vertrouwen gewoon onze delegatievoorzitter bij dat informeel overleg. Dat was ook voor de AFNL drie jaar lang geen enkel punt van discussie. Maar nu ineens wel. Ineens moet de AFNL daar ook bij zijn. Afspraak blijkt geen afspraak, de AFNL stapt boos de zaal uit, nota bene bij een overleg waarin we de stappen voor een nieuwe bouw-cao verder afstemden. En nu zouden ze een eigen koers uitzetten.

Dan wordt het meer dan onbegrijpelijk. Als je de ander niet op z’n woord en op z’n handtekening kunt vertrouwen, als z’n cijfers niet kloppen, als hij wegloopt voor z’n verantwoordelijkheid, wat blijft er dan nog over? Met verantwoordelijkheid heeft het niets te maken.

Barend van Kessel, Mkb-ondernemer in de wegenbouw

Lid dagelijks bestuur Bouwend Nederland namens Infra Klein Lid hoofdbestuur MKB Nederland

Reageer op dit artikel