artikel

Dynamisch type

infra Premium

Maakt u zich ongerust over de nieuwe technologieën en de gevolgen voor onze banen? Hoeft niet. Trendwatcher Adjiedj Bakas geeft aan dat de nieuwe generaties zelf functies creëren door te denken in kansen, gesteund door mobiele technologie. Daarnaast voorspelt hij dat een aantal traditionele functies blijven bestaan en ook lichte groei laten zien, zoals de functies van gezelschapsheer of –dame, toyboy en callgirl.

Mensen worden eenzamer en vullen dit op een alternatieve en aangename wijze in. Omscholen is dus ook nog een optie. Deze week passeerde op tv een, voor mij, ook nieuwe van-deze-tijd functie: een adviseur dynamisch werken. U zit te veel. Zittend gaat je lijf in de stilstand en heb je meer kans op welvaartziekten.

Gelukkig gaan er steeds meer mensen staand achter een bureau werken. Dan moet je wel strak rechtop staan, want hangend op één been is ook slecht. Als u dynamisch gaat werken dan kan dit door zelf consequent te zijn, de zelf managende dynamische medewerker, of u heeft hierbij 1-op-1 begeleiding nodig van, inderdaad, de adviseur dynamisch werken.

Natuurlijk begrijp ik de noodzaak van houdingsafwisseling, maar voordat we het weten komt er naast een adviesorgaan, wetgeving, een keurmerk ook nog een ladder voor. Betutteling dus. Ook ik zie dat de gespierde strakke torso’s niet het grootste aandeel van ons personeelsbestand beslaan en meer beweging een goede optie is.

Echter volgens mij kan gestructureerd gemanagede dynamiek niet op tegen met plezier je werk uitvoeren, ongeacht zit- of sta-locatie. Voor uw lijf of voor deze tijd is het duidelijk: stil zitten en een statische houding zijn geen optie. Afwisseling in houding, dynamiek en plezier heeft u nodig. Komen de traditionele beroepen met garantie voor de toekomst toch in een heel ander daglicht te staan. Immers, kwaliteit drijft altijd boven binnen elke beroepsgroep en in elke tijd, zeker als u uw werk met een glimlach uitvoert.

Karin Rog, commercie & communicatie TWW, Negam, Moes, Dostal

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @KaatRog

Reageer op dit artikel