artikel

Drainvast en Heijmans winnaars van innovatieprijzen op InfraTech

infra

Drainvast en Heijmans winnaars van innovatieprijzen op InfraTech

De Drainbrick van Drainvast en de Drinkwater Kousrelining van Heijmans wonnen de Innovatieprijs van de vakbeurs InfraTech in de respectievelijke categorieën toegepaste en geplande innovatie.

Waterplassen op de weg zijn geen onbekend verschijnsel in Nederland, constateert de jury in het rapport. Zeker daar waar het straatwerk aan het verzakken is en/of op plekken waar verzakking het vaakst voorkomt, bijvoorbeeld bij verkeersdrempels en bij spoorvorming. De Drainbrick van Drainvast levert er naar de mening van de jury een eenvoudige oplossing voor. Het slimme van deze innovatie zit in de vorm van de ‘steen’, die dienst doet als een ‘afvoer’ op de plek waar het probleem zich voordoet. Twee lippen aan de onderkant verankeren de Drainbrick aan het straatwerk. De uitvoering van de sluiting voorkomt dat vandalen het deksel los maken. De fabrikant levert een rechthoekige variant voor straten met stenen en een ronde voor plaatsing in asfalt.

Heijmans gebruikt voor het renoveren van versleten hoofdwaterleidingen een techniek waarmee versleten rioolbuizen al langer worden gerenoveerd: kousrelining. Water rolt onder druk een lange kous uit in de oude leiding. De kous is geïmpregneerd met een hars die bij een hoge temperatuur uithardt tot een composiet materiaal dat de constructieve eigenschappen van de oude leiding overneemt. Door het toepassen van kousrelining wordt overlast voor de omgeving beperkt tot een minimum, kosten bespaard voor het drinkwaterbedrijf terwijl er een nieuwe, op zichzelf staande, leiding gecreëerd wordt die meer dan zestig jaar mee gaat. Een praktische oplossing voor één van de grote vervangingsopgaven waar Nederland voor staat, vindt de jury.

Beide innovaties maakten ook kans op de Halftime Award; een onderscheiding voor werkwijzen waarvan de omgeving de minste overlast heeft. De gemeente Rotterdam kreeg deze prijs voor het vervangen van fietsers- en voetgangersbruggen door composietbruggen. Daarmee onderstreept de Maasstad volgens de jury dat de routinematige toepassing van composiet bruggen minder hinder veroorzaakt voor de burgers, de kosten aanmerkelijk worden verlaagd en dat het routinematige niet leidt tot eenvormigheid.

En dan was er ook nog de Publieksprijs van deze krant. Met ruim achthonderd stemmen eindigden de massieve glasbol-wegdekreflectoren Lux van Van Wylick Wegdek-reflectoren BV, de website Terracaza voor vraag en aanbod van herbruikbare grondstoffen en materialen en het demonstratieproject Low Emission² Asphalt Pavement van BAM op respectievelijk de eerste, tweede en derde plaats.

Reageer op dit artikel