artikel

Blog: Middenprijs oplossing voor prijsvechten

infra

Blog: Middenprijs oplossing voor prijsvechten

Gun bouwprojecten aan degene die het dichtste bij de raming van de opdrachtnemer komt. Die oproep deed Marten Kingma van BKS Schagen afgelopen weekend in Cobouw in een poging om het prijsvechten te doorbreken. Wie de meest realistische prijs neerlegt, is de winnaar.

“Iedereen is beter af met een prijs die past bij een opdracht in plaats van een prijs die te laag is om een project goed uit te voeren. En iedereen, ook de politiek, weet ook wat daar de gevolgen van zijn, dus wanneer stoppen we daar mee?”, vroeg de kostendeskundige zich hardop af. Een andere optie is om te werken met een bandbreedte waartussen aanbiedingen moeten liggen. Op die manier vallen te hoge en te lage inschrijvingen vanzelf af en ook dan krijgt prijsvechten veel minder kans van slagen.

Oplossingen die intrigeren! Want waarom blijft de sector doormodderen met prijsvechten in plaats van alternatieven te bedenken. Alleen ProRail waagde een keer een poging met een probabilistische raming als uitgangspunt voor een gunning. Blijkbaar zijn opdrachtgevers niet overtuigd van hun eigen ramingen of hopen op een koopje uit te zijn?

Tot nog toe wijzen opdrachtgevers vooral naar de markt als het gaat om het duikgedrag – de sector doet het zichzelf aan –, maar opdrachtgevers kampen wel degelijk met de gevolgen van vechtgedrag. Wie een project begeleidt dat tegen een te lage inschrijfprijs is aangenomen, weet zeker dat er gedoe ontstaat, discussie over elke extra schroef en dat idealen als samenwerking of cocreatie ver weg zullen zijn.

Veel opdrachtgevers spreken inschrijvers al voor gunning aan op hun lage offertes, maar dan wordt over het algemeen mooi weer gespeeld en de meest gunstige scenario’s geschetst. Open kaart spelen zit er blijkbaar nog steeds niet in en de honger naar werk wint van realistisch inschrijven.

De bouwbarometer laat zien dat de orderportefeuilles ook komend jaar geen vrolijk beeld bieden in de gww-sector. Vanuit de bouwers zal de prikkel om te vechten blijven bestaan en misschien is het tijd dat de opdrachtgevers een poging doen om die praktijk te doorbreken, met de middenprijs bijvoorbeeld.

Ingrid Koenen, journalist Cobouw 

Reageer op dit artikel