artikel

Week van de Bouw in teken van innovaties

infra

De Week van de Bouw in februari is gevarieerder en compacter dan de oude Bouwbeurs ooit was. Evenals in 2013 komen ruim achthonderd exposanten naar de Jaarbeurs. Het aandeel van de uitvoerende bouw is echter vrijwel gehalveerd.

“Juist in slechte tijden ga je innoveren”, zegt marktmanager Martijn Carlier. “De veranderde opzet is geen oude wijn in nieuwe zakken. We hebben de beurzen die vroeger zelfstandig waren niet op een hoop gegooid”. De Week van de Bouw duurt van maandag 9 tot vrijdag 13 februari. Geen zaterdag meer: het bezoek op die dag was tanende. Meer dan voorheen komt volgens Carlier de vrager, de bezoeker centraal te staan. En dat onder het motto dat – na al die sombere jaren van crisis – de bouw weer leuk wordt.

“De markt is ten opzichte van enkele jaren geleden echt veranderd. Tegenwoordig komt nog maar 60 procent van de groei van de woningvoorraad uit nieuwbouw. Vanuit energie, verduurzaming en vergrijzing ligt een grote renovatieopgave. Tegelijk zien we snelle veranderingen van ambachtelijk naar industrieel.”

In de Week van de Bouw trekt de traditionele Bouwbeurs gezamenlijk op met drie andere beurzen. Gevel komt voor de eerste keer over uit Ahoy en Renovatie & Transformatie verlaat

Den Bosch. De bedoeling is dat beide beurzen voortaan wisselend op hun oude standplaatsen en – in de jaren dat de Week van de Bouw wordt gehouden – de Jaarbeurs te Utrecht plaatsvinden. Een ander fris element vormt Material Xperience. Het vakevenement voor architecten en andere creatieve professionals richt zich op materialen, innovatie en inspiratie.

Gala

Een van de hoogtepunten is op 9 februari tijdens het traditionele gala de uitreiking van de prestigieuze Nederlandse Bouwprijs. “Het hoge aantal van 128 inzendingen laat zien dat de sector zich goed en volop innoverend door de crisis slaat”, zegt juryvoorzitter Anke van Hal. Een kritische noot is dat – hoewel de faculteit Bouwkunde in Delft tegenwoordig wemelt van de vrouwen – de inzendingen vrijwel uitsluitend afkomstig zijn van mannen.

Professor Van Hal vindt opvallend dat veel van de inzendingen – en ook de nominaties – het resultaat zijn van nauwe samenwerking van meerdere partijen. Een trend volgens haar, de partijen in de bouw werken steeds meer geïntegreerd.

Reageer op dit artikel