artikel

Octrooi: Licht, groen geluidsscherm dat opgaat in landschap

infra Premium

Octrooi: Licht, groen geluidsscherm dat opgaat in landschap

Ook met relatief lichte materialen kun je een effectief geluidsscherm maken voor plaatsing langs wegen en spoorlijnen. Een bewust uitbundige begroeiing moet zorgen dat het scherm geen architectonische blikvanger wordt, maar juist opgaat in het landschap.

In octrooiaanvrage NL1040098 introduceren vijf uitvinders een licht, windbestendig, graffiti-onvriendelijk en snel op te bouwen geluidsscherm. Door het relatief lage gewicht is ook op slappe grond of op een taluud geen uitgebreide fundering nodig. Het scherm bestaat in wezen uit blokken EPS (geëxpandeerd polystyreen). Na het stapelen bij voorkeur afgewerkt met vezelversterkt spuitbeton en in ieder geval voorzien van een forse klimopbegroeiing. De blokken zijn 4 meter lang, een meter hoog en minimaal 50 centimeter dik. Ze zijn gemaakt van gerecycled EPS met een soortelijke massa van 30 kg/m3.

Rimpeling in het landschap

Chris Mos, een van de bedenkers: “Als er ergens een geluidsscherm geplaatst moet worden, komt al gauw de vraag naar een ‘beeld-kwaliteitsplan’. Vaak moet er vooral veel glas in, zodat de omwonenden nog naar het achtergelegen landschap kunnen kijken. Op schermen van glas en ook op schermen van beton komt al snel allerlei graffiti te staan. Bij onze schermen brengen we kokosdoek aan en plaatsen we direct een groot aantal redelijk volgroeide klimop-planten, om het scherm zo snel mogelijk helemaal te laten begroeien. Die klimop draagt niet alleen bij aan de stevigheid van het scherm en de groene uitstraling, maar maakt het ook onaantrekkelijk voor graffiti. We zeggen ook wel eens dat we geen geluidsscherm maken, maar een rimpeling in het landschap.”

Het octrooi beschrijft en illustreert een van de mogelijke uitvoeringsvormen van het sche rm. Op www.wacerwall.com zijn inmiddels vier mogelijke variaties te zien, met oplopende isolerende eigenschappen. De blokken worden met spanbanden van kunststof vastgezet aan een fundering die bestaat uit zogeheten Simgras-platen van 1 bij 2 meter, zonder verdere grondankers. Deze prefab betonplaten zijn voorzien van vijftig gaten met een diameter van 10 centimeter. De banden kunnen over de complete, ongeveer 4 meter hoge stapel onderling verlijmde blokken komen te lopen, of alleen over de onderste laag. “Voor de stevigheid maak dat niet uit. Geotechnische berekeningen wijzen uit dat beide uitvoeringen blijven staan bij windkracht 12,” aldus Mos, die ook uitgaat van een schermlevensduur van minstens vijftig jaar. “Dat is net zolang als een scherm van beton, maar langer dan constructies van kunststof en kokos, of aluminium gevuld met steenwol.”

Groen op het scherm

De aanleg van een WacerWall is steeds simpel: graaf een 2 meter brede geul van 50 centimeter diep en vul die gedeeltelijk met een 25 centimeter dikke laag verdicht zand. Leg hierop de betonplaten. Plaats de blokken op deze fundering, verlijm ze onderling en zet de spanbanden vast. Breng voorafgaand aan het vastzetten van kokosdoek een 2 of 2,5 centimeter dik laagje spuitbeton aan, voor extra stevigheid en bescherming. Leg de uitgegraven, met substraat vermengde grond als een klein talud tegen de onderste blokken en plant de klimop.

Aan de bewonerskant van het scherm kunnen ter aanvulling extra bomen en struiken geplant worden, wat verder bijdraagt aan de groene uitstraling van het scherm.

“Uit berekeningen blijkt dat de versie zonder spuitbeton in de categorie B2 valt wat betreft geluidsisolatie en de versie met 2,5 centimeter spuitbeton in categorie B4, de hoogste binnen CROW2012. We doen momenteel mee aan een paar tenders en als we er een of meer winnen, kunnen we eindelijk een flink stu k geluidsscherm neerzetten. Dan kunnen we in samenwerking met Rijkswaterstaat ook uitgebreide geluidsproeven nemen.”

Reageer op dit artikel