artikel

Gastblog: Samen werken aan projecten

infra

Gastblog: Samen werken aan projecten

Vandaag de laatste blog van gastblogger ingenieur Joost Merema van Pro6 Managers vanuit Rio de Janeiro. Deze week schreef hij voor ons een korte serie over de FIDIC International Infrastructure Conference, georganiseerd door de FIDIC, de kennisinstelling en branchevereniging voor ingenieurs. Tijdens de laatste dag van deze conferentie sprak Merema zijn toehoorders toe onder de titel ‘Time to team up!’

Het congres in Rio de Janiero is afgelopen, en ik ben blij en dankbaar dat ik een bijdrage heb mogen leveren door te spreken onder de titel ‘Time to team up!’. Ook in de boodschap van andere sprekers stond teamwork centraal. Jorge L. Quijano, de hoogste opdrachtgever van het Panamakanaal. Torsten Kleiss, de directeur strategie van Siemens. André Fleury, de programmaleider van alle bouwactiviteiten voor Olympische Spelen 2016 in Rio. Allemaal spraken ze over samenwerken, communiceren en afstemmen met hun omgeving. Waarom is dat nu zo’n een terugkerend thema?

Misschien wel omdat we steeds meer merken dat naarmate onze samenleving ingewikkelder wordt, die techniek veel nadrukkelijker in een context komt te staan: en die context bepaalt voor een groot deel hoe die techniek tot stand komt. Dat betekent zeker niet dat techniek minder belangrijk is! Alle moderne techniek, van een iphone tot aan de meest moderne gebouwen en kunstwerken, komt tot stand door briljante ingenieurs die op basis van zeer inhoudelijke en diepgaande kennis tot iets moois komen. Dat kunnen ze echter alleen maar doen door in een teamverband te werken, waardoor die kennis kan aansluiten op de behoeftes van morgen.

Door uitgesproken te gaan gunnen aan teams, zie ik dat de manier waarop we projecten voorbereiden, aanbesteden en uitvoeren verbeterd zou kunnen worden. Dat begint met de vraag wat de toegevoegde waarde van het project aan zijn omgeving is, waarbij omgeving een samenspel is van gebruikers, eigenaren en betrokkenen. Alleen als je dat scherp hebt, kun je een team richten op het toevoegen van die waarde. Dat is dan de tweede stap: het in een procedure vooral focussen op het team. Dat betekent afwegingen maken over welke eigenschappen het team moet hebben, en daar de juiste mix van karakters en competenties in aanbrengen. De derde stap is dat je als opdrachtgever gaat gunnen aan het dreamteam: het team dat het beste in staat is een goed ontwerp voor een reële prijs succesvol uit te voeren. Het matchen van verschillende teams.

Er is nog een perspectief dat naar boven kwam in een gesprek dat ik voerde met Kiran Kapila, lid van de Executive Comittee (het hoogste orgaan) van FIDIC en eigenaar van ICT, een wereldwijd opererend advies- en ingenieursbureau met 1800 medewerkers. We spraken erover hoe een bouwproject altijd tot stand komt door samenwerking tussen meerdere partijen, die weliswaar verschillende belangen hebben, maar toch één doel: het realiseren van het project. En ze kunnen allemaal niet zonder elkaar.

Hij legde de link naar een familie. Iedereen in die familie is verschillend, en toch horen ze bij elkaar. In een familie maak je leuke dingen mee, en minder leuke dingen. Daar ga je mee om. En je kunt wel een streek leveren, maar je komt elkaar toch altijd weer tegen: winst op korte termijn die ten koste gaat van een ander, levert op de langere termijn altijd minder op. En daarom is het belangrijk dat je tijdens een bouwproject samenwerkt, zonder allemaal hetzelfde te hoeven zijn. Zijn ervaring is dat het scoren van een partij op het ene dossier onevenredig ten koste van de ander, altijd leidt tot onnodig gedoe op het andere dossier. Daarom is het belangrijk dat binnen één team goed wordt samengewerkt, maar ook dat de verschillende teams van adviseurs, opdrachtgever en opdrachtnemer goed kunnen samenwerken. Je kunt prima verschillende belangen hebben, en samen één doel nastreven. Alleen met die houding zullen opdrachtgevers, advies- en ingenieursbureaus en opdrachtnemers in staat zijn de infrastructurele behoeftes voor de komende generaties te realiseren!

 

Joost Merema is ingenieur bij Pro6 Managers in Amersfoort.


Reageren? Tweet met #RIO2014! 

Reageer op dit artikel