artikel

Gastblog: Panama en de civiele ingenieur van morgen

infra

Gastblog: Panama en de civiele ingenieur van morgen

Ingenieur Joost Merema van Pro6 Managers schrijft deze week voor ons vanuit Rio een korte serie gastblogs. Hij bezoekt daar de FIDIC, het congres van de internationale kennisinstelling en branchevereniging voor ingenieurs. Aan de hand van de internationale sprekers zet hij de Nederlandse situatie in perspectief, bijvoorbeeld over de man-vrouwverhouding binnen de branche. Vandaag vertelt hij over het Panama Canal-programma.

Vandaag trok er een diverse stoet sprekers langs. Zij deelden hun zorgen, successen en ook hun geleerde lessen. Zo was de presentatie van Jorge L. Quijano een absoluut hoogtepunt. Hij is de CEO van de Panama Canal Authority, en daarmee de opdrachtgever van het Panama Canal project, een investering van 5,25 miljard (!) dollar.

Aanemers en contracten

Het Panama Canal programma is opgedeeld in een aantal projecten, waarbij bijvoorbeeld de sluizen middels een met een geïntegreerd contract vergelijkbaar model is opgesteld (een lokaal aangepast FIDIC Yellow book). Smullen dus voor een contract manager. Wat mij daarbij opviel, was dat hij een aantal geleerde lessen met het publiek deelden, die ook voor Nederlandse ingenieurs herkenbaar zullen zijn.

Zo gebeurde het dat na het tekenen van één van de deelcontracten voor de aanleg van het kanaal vrij snel duidelijk werd dat de aannemer het contract niet wilde volgen: vooral de door de opdrachtgever opgelegde proces eisen waren totaal onbekend bij de aannemer: hij had het niet gelezen, en wilde het op zijn eigen manier doen. Een andere ervaring die Quijano was die van een aannemer die voor een te lage prijs het werk aangenomen had, en met claims probeerde te redden wat er te redden viel. Hij was onverbiddelijk richting de aannemer: ‘If you underbid – you’ve got to eat it’. Wel medeleven, geen medelijden.

Joost Merema is ingenieur bij Pro6 Managers in Amersfoort. 

Reageren? Tweet met #RIO2014! 

Reageer op dit artikel