artikel

Opdrijven van kelder voorkomen door bodeminjecties met waterglas

infra

Opdrijven van kelder voorkomen door bodeminjecties met waterglas

Het opdrijven van de kelder van het voormalige Fortisbank-kantoor aan het Rokin wordt voorkomen door injecties van de bodem met waterglas. Geomet Advies uit Alphen aan den Rijn ziet het als oplossing voor de benauwde bouwplaats.

Dat bevestigt Theo de Wit van Geomet. “Het is een redelijk bijzondere methode”, zegt hij. De opdrachtgever van het project, Emmes Group uit Amsterdam, wil de kelder van zo’n 1800 vierkante meter behouden. Het gebouw daarboven wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De kelder is zo’n 6 meter diep en het grondwater begint op een meter onder het maaiveld. Dat wil zeggen dat de constructie zonder nadere maatregelen zal gaan drijven, totdat evenwicht is bereikt tussen het gewicht en de waterdruk. Het is niet mogelijk om de kelder van extra ballast te voorzien, want dat zou de bouwwerkzaamheden in de weg staan. De oplossing is het tijdelijk onderbreken van de grondwaterdruk.

Smalle straat

De kelder bevindt zich op enkele meters van het metrostation Rokin van de Noord-Zuidlijn. Aan de andere kant ligt een d rukke, smalle straat. Het is daarom niet goed mogelijk om damwanden te slaan en de bouwkuip te bemalen.

Daarom hebben de opdrachtgever, Geomet Advies en aannemersbedrijf Van Wijnen besloten om de zandlaag onder de keldervloer te injecteren met waterglas (natriumsilicaat). Daarvoor worden rondom de kelder gaten geboord, hart op hart een halve meter, voor het inbrengen van injectieslangen. Na het wegvallen van de waterdruk kan het resterende grondwater worden weggepompt.

Het slopen van het acht verdiepingen hoge pand waarin voorheen de Fortisbank was gevestigd maakt deel uit van het Rokin-project. Een aantal monumentale gebouwen wordt intern en extern gerenoveerd. Samen met het op de kelder nieuw te bouwen pand bieden zij vanaf 2016 een aantrekkelijk winkelgebied. Voorheen bevonden zich alleen winkels op de begane grond. In de nieuwe situatie is sprake van warenhuizen, waaronder Marks & Spencer.

De nieuwbouw op de kelder is ontworpen door architectenbureau Rijnboutt uit Amsterdam. Het gebouw moet volgend jaar klaar zijn. De constructeur is IMd uit Rotterdam.

Reageer op dit artikel