artikel

Blog: Infra-tombola raakt leeg

infra

Blog: Infra-tombola raakt leeg

Voor 2016 dreigde een “onwenselijke” financiële dip in het Infra-fonds als gevolg van bezuinigingen en bevriezen van budgetten. Twee kasschuiven moet het leed verzachten, maar de hand zit op de knip. In het Infrastructuurfonds zit volgend jaar weliswaar ruim zes miljard euro, maar de koek raakt op.

De Tweede Coentunnel is al opgeleverd en de A15 Maasvlakte en A4 Schiedam volgen volgend jaar. Er staan 38 projecten in het MIRT projectenboek, maar 32 zijn daarvan in uitvoering en er zijn deze Prinsjesdag nul nieuwe verkenningen aangewezen. Inderdaad nul. Infra-projecten hebben een lange doorlooptijd nodig in de voorbereiding en kosten nog zomaar een jaar in de aanbestedingsfase, dus is een gevulde boekenplank met potentiële nieuwe projecten een aanlokkelijk perspectief. Dan geldt wel het gezegde van die ene vogel in de hand en die tien in de lucht, maar als er niets vliegt, wordt het lastig schieten.

De hoogtijdagen voor de gww-sector zijn voorbij. De lopende projecten zijn meestal voor dumpprijzen binnengehaald en hebben geen buffer opgeleverd voor magere jaren. Grote bouwers kijken naar al naar provincie- en gemeenteprojecten, met als gevolg dat daar de spoeling nog dunner wordt en ook daar slinken de budgetten. VolkerWessels probeert met een nieuw initiatief op de stoel van de opdrachtgever te gaan zitten door het beheer van de hele openbare ruimte over te nemen. Je moet wat tenslotte, want ook daar waarschuwt de topman voor bizar lage inschrijfprijzen. Misschien moeten wegenbouwers zich maar omscholen tot waterbouwers? Met de nieuwe Deltabeslissingen is op dat vlak nog een bulk aan werk te verwachten, ook al toonden de Waterbouwers zich zorgelijk over de korte termijn. Tenslotte zijn die tien nieuwe vogels in de lucht nog geen brood op de plank. De bouw zit in de slagschaduw van de crisis, waarschuwt Bouwend Nederland in reactie op de Miljoenennota, maar voor de Infra-sector zit voorlopig nog weinig zonnig nieuws in het vat.

Ingrid Koenen, journalist Cobouw 

Reageer op dit artikel