artikel

Blog: 5 argumenten voor prijsduiken

infra Premium

Blog: 5 argumenten voor prijsduiken

Prijsduiken. Velen klagen erover, maar (bijna) niemand durft er hardop over te praten. Daarom – anoniem – vijf redenen om werk fors onder de prijs aan te nemen.

‘Iedereen doet het’ 1 – installatiebedrijf utiliteitsbouw

“Onze prijs wordt bepaald door onze concurrenten. Als zij omlaag gaan, moeten wij dat ook. Dat geldt bij aanbestedingen – wel steeds minder – maar ook voor werken die wij als onderaannemer doen. Als je niet met een scherpe prijs komt, ben je gezien. Er is altijd wel een bedrijf dat aan het randje hangt en het werk bijna tegen iedere prijs wil hebben. Gevolg: Ongeveer 30 procent van onze orderportefeuille is momenteel onder kostprijs aangenomen.”  

‘Iedereen doet het’ 2 – toeleverancier

“Het komt wel eens voor dat grote bedrijven ons bellen en zeggen: Je bent ‘preferred supplier’, wil je dat blijven dan moet er vijf procent van de prijs af. Als je voor 30 of meer procent van je omzet van zo’n bedrijf afhankelijk bent, dan moet je wel. Voor mij drie anderen.”

‘We zijn braaf en gretig’ – aannemer infra

“De bouwfraude maakte ons braaf, door de crisis zijn we gretig. Dat is een ideale uitgangspositie voor een opdrachtgever. Hij stelt allerlei eisen, wij moeten daarin mee. Een aantal jaar geleden moest je ineens voldoen aan aanvullende kwaliteits-, veiligheids- en duurzaamheidsnormen en nu komt maatschappelijk verantwoord ondernemen bij. Als ondernemer moet je daarin investeren, anders kom je er bij aanbestedingen niet tussen. Maar vervolgens kun je dat moeilijk aan de opdrachtgever doorrekenen. Wij rekenen regelmatig 0 of 1 procent AK, anders komen we er gewoon niet tussen.”

‘We wachten op betere tijden’ – aannemer utiliteitsbouw

“Wij nemen sinds 2009 projecten onder kostprijs aan. Vooral tegen het eind van het jaar, als blijkt dat we volume tekort komen. We hopen op betere tijden. Of er nog wat te verdienen valt? Nauwelijks. We hebben het tot nu toe gelukkig redelijk droog weten te houden.” 

 

‘Werkgelegenheid staat bij ons voorop’ –  aannemer woning- en utiliteitsbouw

“We hebben ontslagen de afgelopen jaren zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Daar zijn we trots op. Dat wil overigens niet zeggen dat we altijd onder de prijs gaan werken. We proberen steeds wel wat algemene kosten te schrijven. De concurrentie is hevig, wat tot enorm lage prijzen leidt. Er mag op onze projecten niets misgaan. Dan ben je gezien.”

‘We hopen aan het eind toch nog wat over te houden’ – aannemer woning- en utiliteitsbouw

“Ook voor de crisis haalden wij projecten al voor minder geld binnen dan veel van onze concurrenten. Door efficiënt te werken, lukte het ons om veel goedkoper te werken. Nu zie je dat veel partijen die het moeilijk hebben voor onze kostprijs gaan werken, dus gaan wij ook naar beneden. Vervolgens gaan we zoeken naar dingen die efficiënter kunnen, zodat we aan het eind toch nog iets overhouden.”

De citaten zijn de afgelopen anderhalf jaar opgetekend. Deze zomer gaven verschillende grote bouwers aan dat zij voortaan strenger gaan kijken naar de projecten die zij aannemen. 

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw 

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL.

Reageer op dit artikel