artikel

Zomerblog: Waterbouwers op avontuur

infra

Zomerblog: Waterbouwers op avontuur

Waterbouw spreekt tot de verbeelding. Tot het repertoire van de Nederlandse waterbouwers behoren spraakmakende werken. Zoals in Nederland bijvoorbeeld kustversterkingen. Denk aan de aanpak van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering, en ingenieus uitgedachte rivierverruimingswerken. Ook internationaal is de sector toonaangevend. Een baan als betaald wereldreiziger ligt voor de liefhebbers binnen bereik.

De bestemmingen gaan van Europese landen tot verre oorden zoals de Bahama’s, Trinidad, Mexico, Thailand, Vietnam, Australië, Indonesië en Singapore. Nogal wat gebieden zitten ertussen die bekendstaan als toeristische droombestemming. Voor internationale waterbouwers kunnen reizen daarnaartoe zo gewoon zijn dat ze het weleens een nadeel vinden dat ze hiervoor – alweer – een paar weken van huis moeten.

Medewerkers hebben tijdens hun dienst weinig tijd voor het verkennen van de gastlanden en hun bevolking. Op de eerste plaats is het voor hen werken, werken en nog eens werken. Daarna volgen wekenlange periodes van vakantie, die arbeidsrechtelijk min of meer de status hebben van zeer lange weekenden. Dergelijke periodes kunnen in Nederland worden doorgebracht maar dat is niet noodzakelijk.

Zeker voor mensen met een gezin met jonge kinderen is een rechtstreeks ticket naar huis meestal favoriet. Er zijn baggeraars met zoveel thuisminnende medewerkers dat ze zich hierdoor gedwongen voelen hun buitenlandse activiteiten beperkter te houden dan gezien de potentiële vraag mogelijk is. Jongeren die voor de keus staan wat ze na hun studie gaan doen, willen voor het overgrote deel maar wat graag reizen. Normaal gesproken strekken de mogelijkheden zich uit van een vakantie in pakweg Benidorm tot, voor de geluksvogels, een lange wereldreis. Een voorliefde voor reizen blijkt trouwens niet leeftijdgebonden, ook tal van ouderen pakken gretig hun koffers zodra ze de kans krijgen.

Handig is het pas echt als je al bent waar de gewenste reis naartoe zou kunnen gaan. Dat kan. Na een paar weken baggeren in bijvoorbeeld Australië, Brazilië, of de Bahama’s is een prettige vakantie denkbaar in zulke landen of wellicht andere in de buurt.

Het vele reizen heeft sinds jaar en dag gevolgen in de relationele sfeer. Ooit had, volgens de verhalen, een zeeman in elk stadje zijn schatje. Ook in deze tijd blijkt de integratie met de lokale bevolking interessante verrassingen te kunnen opleveren. Cijfers zijn niet bekend maar dat er waterbouwers bestaan die erin slagen liefdevolle, nationaliteitsoverschrijdende contacten te leggen, staat vast. Een liefje voor de duur van een project komt voor maar ook huwelijken worden gesignaleerd. De periodieke gang naar huis hoeft dan niet meer vanzelfsprekend een reis naar Nederland te betekenen.

Bart Mullink, redacteur Economie bij Cobouw

Reageer op dit artikel