artikel

Brug niet omhoog, maar schepen naar beneden

infra

Brug niet omhoog, maar schepen naar beneden

Royal HaskoningDHV heeft een oplossing voor de files en wachttijden bij hoge bruggen, zoals over het Haringvliet. Niet de brug gaat open, maar de schepen zakken 8 meter naar beneden in de kantelsluis en worden vervolgens onder de brug door getrokken.

De kantelsluis is een drijvende stalen buis met twee kanalen. In de ruststand staat het water in beide kanalen 4 meter onder de waterspiegel. Door de buis te draaien komt het water in het ene kanaal 4 meter omhoog (tot hetzelfde niveau als de waterspiegel) en in het andere kanaal 4 meter omlaag (8 meter onder de waterspiegel).

De kantelsluis verpompt geen water, verplaatst geen ballast, gaat niet omhoog of omlaag en verandert niet van plek. Hij draait alleen om zijn as. Dat vraagt weinig energie. Zonnecollectoren op de sluis leveren genoeg energie voor het draaien, de verlichting en het openen en sluiten van de sluisdeuren.

Het bouwen van een kantelsluis kost 60 miljoen euro. Volgens een maatschappelijke kosten- en batenanalyse is de terugverdientijd twaalf jaar.

Lees meer over de kantelsluis in Zeilers idee: Laag water onder brug 

Reageer op dit artikel