artikel

Zijn we de gebruiker vergeten?

infra Premium

Zijn we de gebruiker vergeten?

Herinnert u zich nog de opkomst van de Senseo? In korte tijd stond het apparaat bij iedereen op het aanrecht.

Het was zo handig voor één of twee kopjes koffie. Je kon zelfs kiezen uit meerdere soorten. En de bediening was zo simpel: één druk op de knop! Dat ik nog koffie zette met een gewoon apparaat kon natuurlijk niet, vond mijn omgeving. Dus uiteraard ben ik ook gezwicht voor het gebruikersgemak en heb ik een Senseo gekocht.

Als ik kijk naar de wereld van onze projecten, kunnen we nog wat leren van de ontwikkelingen in de retailsector en de focus op de gebruiker. Nu worden in de kamers van de beleidsmakers de meest innovatieve plannen bedacht. Altijd gericht op het verbeteren van de bestaande situatie, want die voldoet echt niet meer. En nieuw is beter! Of het nu gaat om hoogwaterveiligheid, doorstroming op snelwegen of bouwprojecten. Maar wanneer komt de gebruiker in beeld?

In een heel laat stadium komen plannenmakers erachter voor wie ze de projecten bedenken: de beheerder. Hij is onze rots in de branding die dag en nacht zorgt voor onder meer onze veiligheid en de doorstroming in de gebouwde omgeving. Omdat de beheerder dit zo goed doet, weet hij als geen ander wat er bij het bedenken van een project komt kijken en wat de meest gebruiksvriendelijke oplossingen zijn. Waarom wordt hij dan niet vroegtijdig betrokken bij de plannenmakerij?

Gelukkig wordt er de laatste tijd veel nagedacht om beheer en onderhoud om te vormen tot asset management. Gebruik, beheer en onderhoud worden meegenomen aan de voorkant van het project. Het bestaande areaal wordt niet alleen gekoesterd, maar ook beoordeeld op onderhoudsgemak. In theorie klinkt dat allemaal leuk en aardig, maar wat mij betreft ligt de basis in het elkaar zo vroeg mogelijk opzoeken en niet te wachten tot de ander zich meldt. Het is toch veel leuker om samen – als plannenmakers en beheerders – na te denken of je een Senseo, een gewoon koffiezetapparaat of een waterkoker nodig hebt?

Wim van Steeg, consultant projectmanagement bij Balance (www.balance.nl)

Reageer op dit artikel