artikel

Dikke vette lean

infra Premium

Dikke vette lean

Lean bouwen en lean productie, al een aantal jaren trending binnen de bouw- en infrasector. Termen als Kaizen, Gemba, VSM, just-in-time en PDCA vliegen je om de oren.

Maar net zoals bij alle veranderingen in de bouw en infra is er nog steeds veel weerstand. Of dat komt door de grote groep 55-plussers weet ik niet. Maar onder het motto van Winston Churchill (to improve is to change; to be perfect is to change often) en puur omdat onze sector snakt naar verandering werd lean doorgedrukt.

Zelf heb ik een redelijk hoge pet op van de leanfilosofie. Wie wil dat nou niet? Lagere kosten, hogere kwaliteit, minder verspilling en werken wordt nog leuker ook! Maar nu blijven we praktijkmensen en willen we graag praktische ‘stapjes’ om onze doelen te bereiken. Gelukkig is lean zover uitgewerkt dat er genoeg modellen zijn om het binnen je eigen organisatie te implementeren.

Het wonderbaarlijke lean is ook nog flexibel genoeg om er als organisatie je eigen invulling aan te geven. Er wordt dan ook snel geroepen; wij bouwen lean. Wat blijkt, het bouwkeetje op de hoek heeft, net als alle andere bouwketen een prikbord aan de muur hangen. Alleen wordt hun concurrentiepositie verbeterd omdat ze er een paar post-its op hebben geplakt. Lean plannen heet dat.

Laatst heeft een productiebedrijf een extra voorraadhal gebouwd. Ze gaan namelijk lean werken. Nu vind ik het natuurlijk allemaal prima, zolang er maar gebouwd wordt, we hebben ’t hard genoeg nodig. Maar nu is voorraad een dikke vette nono binnen de leanfilosofie. Net zo lean als die big mac en cola light die we wel eens tijdens de schaft naar binnen schrokken.

Natuurlijk zijn er kleine stapjes nodig om het uiteindelijke doel te bereiken en het begin is er tenminste. Maar ga geen gouden bergen beloven. Richt je intern op de verandering van de organisatie en niet op je public relations.

Iedereen moet ook lekker zelf weten wat ze doen. Maar houdt mijn geliefde lean er buiten.

Daniël Bras, adviseur infra, system engineer

Reageer op dit artikel