artikel

Gearriveerd ondernemer

infra

Gearriveerd ondernemer

Als je gearriveerd ondernemer bent, heb je de schaapjes op het droge. Ondernemer John Fentener van Vlissingen elimineerde deze benaming omtrent zijn persoon resoluut tijdens een tv-interview. “Een ondernemer is nooit gearriveerd, er kan uit het niets iets gebeuren.”

Dat klopt. En soms helpt de volgende generatie een handje. Mooi familiebedrijf, senior had de zaakjes top in orde en junior nam het over. Erfelijk behept met het infra-gen, maar de drang naar snel gemotoriseerd speelgoed werd nog sterker ontwikkeld. Tussen al het geraas was er tijd voor het bedrijf. U raadt het al: te weinig tijd. Met de hand aan het stuur glipte het roer van het bedrijf uit zijn handen. Een kwestie van tijd. Het was een heftig faillissement, (onder)aannemers en personeelsleden hadden tegen beter weten in vertrouwen in de uitspraak “het komt goed” gehad. Mensen hadden maanden voor niets gewerkt en voelen de pijn nu nog. Een gefortuneerde vriend wilde hem helpen om zijn leven weer op de rails te krijgen. Tot hij er achter kwam dat zijn failliete vriend in een gehuurde ralley auto in het buitenland verbleef. Ruim een half jaar later was hij er weer, op pad naar opdrachtgevers. In bezit van een bovenmodale auto en een uit een (ander) faillissement gekocht stratenmakersbedrijf, hij was namelijk privé niet failliet.

Dagelijks zien wij, ruim een jaar later, nog de naweeën van de riante levensstijl van deze man, happen gedupeerden naar adem en zoeken oud-medewerkers een baan. Een ravage achterlaten en met bravoure de branche weer binnen wandelen. En dan krijg je als gereserveerd ondernemer van een opdrachtgever te horen: “Jullie gaat het goed, maar hij heeft het nodig, dus gunnen we hem ook wat”. Ook dat is Nederland. Een beetje minder gearriveerd graag.

Reageer op dit artikel