artikel

Sprookjes

infra Premium

Sprookjes

Nico Rietdijk van de NVB Bouw ken ik als een optimistisch mens. In De Volkskrant van afgelopen zaterdag is hij (terecht) blij met het broze herstel: “Er is eindelijk weer beweging.”

Verontrustend is echter dat hij aansluitend zegt “we hebben nog een lange weg te gaan voordat we terug zijn op het niveau van voor de financiële crisis”. Rietdijk denkt kennelijk dat de afgelopen jaren een afwijking zijn van het normale patroon. En het normale patroon zou dus kennelijk dat van vóór 2008 zijn. Hij vergeet dat de markt toen eigenlijk van streek was. De huizenprijzen lagen veel te hoog, de kredietverlening aan bedrijven en kopers was extreem. Ook ging iedereen ervan uit dat de aangeschafte tulpenbollen alleen maar in waarde konden stijgen. Waardedaling, dat was ondenkbaar. Intussen weten we beter. Ik hoor het de president van de Duitse Bank van de week nog zeggen. De huizen waren te duur en de kredieten te hoog. Daarom likt Nederland in consumptief opzicht nu zijn wonden. Maar goed, hoe vaak is dit verhaal al niet verteld.

Merkwaardig is dat een hoofdman van de bouwers sprookjes vertelt. Hoe aardig ik Nico ook vind (we zijn bovendien in hetzelfde dorp geboren en getogen), hij mag zijn leden niet op het verkeerde been zetten. Want die tijden komen niet terug (al was het maar omdat we genoeg kantoren, scholen, ziekenhuizen, bejaardenhuizen en wegen hebben).

Een hoofdman zal zijn leden moeten melden dat de toekomst duister is, de kans op terugkeer naar oude tijden nihil is, er natuurlijk vraag zal zijn (naar klein en betaalbaar) en er nieuwe financiële arrangementen nodig zijn (van inruilgaranties tot cofinanciering door de aannemer).

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

Reageer op dit artikel