artikel

Bruggen bouwen met internet

infra

Bruggen bouwen met internet

Koelkasten, medische apparaten, printers: steeds meer objecten zijn met het internet verbonden. Daardoor kunnen ze zelf informatie doorgeven en acties afstemmen.

De toekomst van de industrie ziet er veelbelovend uit, aldus Mark Rutte bij de opening van de Hannover Messe. Als een van de meest overtuigende bewijsstukken noemde hij de Van Brienenoordbrug, de slimste brug ter wereld, aldus de premier, omdat hij via het internet zelf zijn onderhoudsstatus kan melden. De brug is onderdeel geworden van het ‘internet of things’, een netwerk van met elkaar via internet verbonden objecten.

Schattingen lopen uiteen, maar waarschijnlijk zijn inmiddels enkele miljarden objecten ‘vernetzt’, zoals Duisters dat treffend noemen. Volgens onderzoeksbureau Gartner groeit dat aantal snel: tot 26 miljard in 2020. In veel domeinen is het al heel normaal. In vliegtuigen houden de motoren zelf contact met de fabrikant over hun status, via je smartphone kun je op je werk de thermostaat thuis instellen. Is de gww-sector in ons land wel voorbereid op deze vierde industriële revolutie? Hoeveel mensen met verstand van internet, big data en cloud technologystaan er anno 2014 op de loonlijst van wegen- en bruggenbouwers?

Uitdagingen genoeg voor deze ICT-experts. Door allerlei verschillende informatiebronnen te combineren kan er efficiënter worden gewerkt. De communicatie met de omgeving krijgt een andere dynamiek. Dankzij interactieve ontwerpprocessen en snelle rekenmodellen kunnen burgers thuis meedenken. Het gebouw een kwartslag draaien? Een ander soort asfalt aanbrengen? Kantoren vervangen door woningen? De consequenties van zulke keuzes voor geluidsniveau, fijnstof en verkeersaanbod rollen er real time uit. Big Data en open source-standaarden maken dit steeds beter mogelijk. Ook de bouwlogistiek kan efficiënter worden door – net als supermarktketens en distributiecentra – slim gebruik te maken van de moderne ICT.

Wij zijn er trots op zijn dat de slimste brug ter wereld in Nederland staat. Het is een inspirerend voorbeeld om nieuwe bruggen te blijven bouwen. En dan bedoel ik niet die van staal en beton, maar bruggen met de wereld van de modernste ICT en netwerk–technologie.

Ir. Dick Schmidt, algemeen directeur Gebouwde Omgeving, TNO www.tno.nl 

Reageer op dit artikel