artikel

MKB-wegenbouwers zien brood in ‘groen’ asfalt

infra

MKB-wegenbouwers zien brood in ‘groen’ asfalt

Asfalt laat zich prima mengen met biologische (afval)producten als houtsnippers en lijnzaad. Het Asfalt Kennis Centrum heeft hoge verwachtingen van ‘Lynpave’.

Dit ‘groene’ alternatief voor bitumen wordt samen met de Universiteit Wageningen getest en gepatenteerd. In het testcentrum, opgezet door twaalf mkb-wegenbouwers, laat directeur Paul Landa vol trots de zandkleurige samengeperste ronde blokken zien die momenteel uitgebreid worden beproefd op kwaliteit en duurzaamheid.

Zodra de patentprocedure rond is, kan het product zich op de Nederlandse wegen bewijzen. De verwachting is dat veel opdrachtgevers wel oren zullen hebben naar een zwart asfalt dat toch ‘groen’ is. Lynpave kan worden gebruikt als verjongingsmiddel voor bitumen, maar ook om bij te mengen in plaats van bitumen. Het kan desgewenst ook zijn eigen natuurlijke kleur houden, maar dan is het vooral bruikbaar als halfverharding.

Reageer op dit artikel