artikel

Onderzoek bevestigt eigenschappen van lichtgevende bestrating

infra

Onderzoek bevestigt eigenschappen van lichtgevende bestrating

Betonstraatstenen en -banden met reflecterende eigenschappen verhogen de verkeersveiligheid bij duisternis. Bovendien kan door toepassing ervan de openbare verlichting op veel plaatsen worden gedimd of zelfs weggehaald.

Dat valt te concluderen uit een praktijkonderzoek naar de lichtreflectie van wegverhardingen in woonwijken door bureau Light Surface Control. Opdrachtgevers van het onderzoek, dat voor het eerst zo uitgebreid in Nederland is uitgevoerd, zijn de provincie Groningen en de gemeente Stadskanaal. Onderzocht zijn bestratingen in Stadskanaal (Atlantislaan), Grijpskerk (N355) en Farmsum (N991).

In Stadskanaal zijn in een woonwijk traditionele rode klinkers vergeleken met reflecterende betonstraatstenen in grijs en wit. De opdrachtgevers zien in de resultaten een bevestiging van aannames over de werking van reflecterende wegverhardingen. Met dit type bestrating is de afgelopen jaren op diverse locaties in het noorden ervaring opgedaan. Dat gebeurde met de producten van Kijlstra Bestrating.

De Groningse gedeputeerde van verkeer en vervoer Mark Boumans neemt vandaag, samen met wethouder Jan Bessembinders van Stadskanaal, het onderzoek in ontvangst. Kijlstra presenteert tijdens de bijeenkomst een nieuw type lichtgevend bermbetonblok. Daarvan legt de gemeente Stadskanaal 26 kilometer aan.

Reageer op dit artikel