artikel

Winnaars Waterinnovatieprijzen 2013

infra

Winnaars Waterinnovatieprijzen 2013

De vier waterprojecten die zijn beloond met een Waterinnovatieprijs hebben alle te maken met ‘droge voeten’ of ‘genoeg schoon water’.
IJssellandschap won in de categorie ‘Water in de Buurt’. De jury vindt hun project Natuurderij KeizersRande een innovatieve combinatie van landbouw waterbeheer en educatie. In de categorie ‘Voldoende Water’ won de Rainwinner van Brooswater. Deze kunststof bouwsteen voor tuinen kan tijdelijk overtollig regenwater opslaan.

Daarnaast zijn de TU Delft, Royal Haskoning, DHV STOWA en diverse waterschappen bekroond voor hun innovatie ‘Productie Alginaat uit Afwalwater/Slib’. Zij winnen alginaat uit afvalwater, een belangrijke grondstof in de medische en voedingsindustrie. Waterschap Rivierenland, Deltares, Stichting IJkdijk, Ten Cate en de programmadirectie van Ruimte voor de Rivier wonnen in de categorie ‘Droge Voeten’ met het ‘verticaal zanddicht geotextiel’ (VZG). Dit is een innovatieve preventiemaatregel tegen piping. Een eervolle vermelding ging naar De Bonte International voor diens duurzame rioleringssysteem.

De winnaars zijn gisteravond bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in Fort Voordorp te Groenekan. Opvallend is het grote aantal inzendingen van kleinschalige ideeën van particulieren en bewonersinitiatieven. Waterinnovatie is ook dicht bij huis te vinden.

Reageer op dit artikel